Kvart 1: Katastrofstart för Umeå

I första SM-kvartsfinalen, Umeå BSKT mot Södertälje Kings på bortaplan.

Umeå fick en katastrofstart där Södertälje var förkrossande i första perioden som gav 31-13. 18 poängs försprång direkt och  sedan hjälpte det inte Umeå att vinna resterande 30 minuter med en poäng (59-60 under de tre sista perioderna). Bland annat lyckades Kings med att stoppa Umeå center André Nilsson.
Södertälje sköt mycket bra med 63 procent på tvåor och 61 procent på treor. Umeå hade 50 respektive 40%.

Basket herrar. SM-kvartsfinal 1:5
Södertälje-Umeå 90-73 (31-13, 20-22, 22-15, 17-23).
Södertälje: Martin Pahlmblad 21, Jonathan Person 15, Adam Ramstedt 15, Auston Barnes 12, Alexander Lindqvist 11, Eric Adams 6, Toni Bizaca 5, Mario Blazevic 3, Eric Garcia 2.
Umeå: DeAndre Mathieu 15, Daniel Eliasson 14, Eric Gilchrese 14, Egal Saleman 9, Alexandros Varytimiadis 7, André Nilsson 6, Chris Singhateh 4, Josh Greene 4.
Publik: 628.

– Södertälje kommer ut på tårna och spelar tufft, vi kommer ut lite på hälarna och är inte med i första perioden. Klart de har en bra gameplan, vi hamnar i underläge med 20 poäng, sade Daniel Eliasson i Sportsgrounds livesändning.

– De har mer slutspelsrutin och vi föll för det tricket, säger Umeås coach Jesper Gustavsson.

Mer läsning: Starten blev en mardröm

– Det är försvar, inställning och attityd det handlar om. André Nilsson är en stor kille som vi snackar mycket om. Vi måste fronta honom, putta honom, killarna gjorde bra jobb mot honom, han är en stor nyckel till Umeås spel, sade Södertäljes Martin Pahlmblad i matchintervjun i Sportsgrounds livesändning.

Kvällens andra kvartsfinal: 
Norrköping-Nässjö 72-56 (12-14, 17-12, 21-12, 22-18)
Norrköping: Joakim Kjellbom 21, Andreas Person 13, Mikael Lindquist 11, Johnell Smith 11, Jonathan Dubas 5, Mike McDevitt 5, Edvin Stark 3, Anton Saks 3.
Nässjö: Dartaye Ruffin 20, Kofi Josephs 12, Marquis Jackson 9, Felix Terins 6, Abdou Medjedoub 5, Tomas Fernandez 4

x x x x x

Bloggens matchrapport

Umeå BSKT med startfemman: Eric Gilchrese, DeAndre Mathieu, Daniel Eliasson, Alexandros Varytimiadis och André Nilsson.
Södertälje Kings: Jonathan Person, Martin Pahlmblad, Alexander Lindqvist, Auston Barnes och Eric Adams.

Första quartern: 31-13
Bra start för Kings som går till 10-2 på drygt tre minuter. BSKT är inte med och missar sex av sina sju första skottförsök. Tidiga byten när Umeå tar in Josh Greene, Chris Singhateh och Egal Saleman. Södertälje ökar till 15-2 och då har det snart spelats fem minuter. Katastrofstart för Umeå. Coach Gustavsson måste ta timeout. BSKT testar en hög press och får i fyra poäng Även hemmalaget sätter press på bollen. Avbytarna är som vi vet rätt skapliga för Kings; Eric Garcia, Toni Bizaca, Adam Ramstedt.
På resultattavlan efter åtta minuter 26-8. Det blir jättejubel i Täljehallen – Toni Bizaca passerar över 6000 gjorde poäng under sina år i Södertälje. Årets Södertälje-lag som vann grundserien har startat högeffektivt – aggressivt försvar kombinerat ett overkligt bra skytte, 7 av 8 på tvåor och 5 av 5 på treorna.

Andra quartern: 20-22
Alexander Holmström Forster är i spel för Umeå.  Ännu så länge kvar på bänken är tionde gubben som är Albin Frank. Kings passar runt bollen snabbt, Pahlmblad sänker trea som ger 36-15. Person får stå ensam och sikta vid trepoängslinjen, han prickar i 39-17. Kings är 7 av 8 från trepoängsland, Garcia har stått för enda missen. Ny timeout Umeå. Just ingenting fungerar. Umeå skjuter 39% från golvet, träffar så gott som bara layups. King ligger på 80% träff från alla håll. Mitt i andra har vi 41-19. Det ökas på till 49-25. Nio av tolv på treorna för Kings. Umeås Daniel Eliasson får sikta in sig och blixtrar till med tre raka treor – det gör att gästerna poängmässigt hänger med i andra perioden. 49-28. Mario Blazevic får känna på slutspelsgolvet. Eliasson fjärde raka trea avslutar första halvlek, då vinner Umeå den!
Läget i halvtid: Södertälje-Umeå 51-35.

Södertälje Kings har bland annat satt stopp för Umeås center André Nilsson (2 poäng i första halvan).
– Det ser tufft ut och är tufft där ute. Vet inte vad vi håller på med, de pressar oss så vi spelar solo och kommer bara till tok-avslut. Vi har mycket att snacka om i pausen, vi kan inte spela som att vi är livrädda där ute, sade  André Nilsson i halvtidsintervjun.

Umeå har tidigare under säsongen kört en del Houdini-trick och kommit igen från till synes hopplösa lägen. Södertälje ledde som mest med  24 poäng. Det är 16 i halvtid. ”Normalt” brukar inte ett lag kunna hålla uppe 69 procent från trepoängsland.

Tredje quartern: 22-15
53-40 tidigt och då är Umeå 13 poäng efter. Bättre intensitet av BSKT. Inte samma superpress av hemmalaget. Mitt i tredje är det 59-46. Oj en sådan mismatch när Gilchrese ska försvara under korgen mot Barnes. Det är poäng förstås. Barnes för Kings upp till 63-46. Mera skytte och en Pahlmblad-trea gör det till 68-48. Albin Frank gör inhopp i slutet av tredje. Södertälje gör litet ryck och går upp i marginal till 23 pluspoäng inför sista perioden.

Läget inför sista: Södertälje-Umeå 73-50

Fjärde quartern: 17-23
Läget 77-55 tre minuter in i sista och det verkar nästan som att alla är ganska nöjda, definitivt hemmalaget som glider fram i ungefär 20 poängs ledning. BSKT jobbar på för att skaffa sig någon sorts mersmak inför den andra kvartsfinalen uppe i Umeå på torsdag. Gilchtrese är den som är mest på hugget. 4:35 kvar och 81-64. Timeout Södertälje.  Med tre minuter kvar har André Nilsson spelat färdigt med fem foul. Han stannar på 6 poäng och 8 returer.

Matchen slut: Södertälje-Umeå 90-73

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.