EM-starten i TV

Klockan 12:00 i morgon är det bara att bänka sig framför TV:n (alternativt vara på plats i Riga).

Torsdagens EM-premiär Sverige-Montenegro sänds på SVT Play, Viaplay och TV3 Sport.

Sverige håller en väldigt hög profil i alla förhandsintervjuer och det är väl okej… det går ju inte för sig att stå upp och säga att laget inte kommer att räcka till… men enligt Bloggen känns det lite väl tilltaget att snacka om EM-guld.

2017 kvalade blågult inte in till EM.
2015  blev Sverige tolfte lag i EM-slutspelet med en enda vinst.
2013 gjorde blågult en bra turnering och slutade då sjua.
Spelare som Elin och Frida Eldebrink, Lollo Halvarsson och Danielle Hamilton Carter, har varit med hela vägen. Även Binta Drammeh och Josefin Vesterberg har erfarenhet av EM-slutspel.

Nu är alla de bästa svenska spelarna samlade, med Amanda Zahui, Regan Magarity, Kalis Loyd, Farhiya Abdi, Klara Lundquist, och Ellen Nyström.
Uppdatering: Någon som saknas? Bloggen har bland annat fått in frågan om Nathalie Fontaine inte hör till de tolv bästa i Sverige? Så kan det vara, Fontaine spelade för landslaget i EM-kvalet (snitt 16 min/match) men har nu lämnat återbud på grund av skada.

Samtidigt har ett par av motståndarna i Sveriges grupp inte sina bästa uppställningar på grund av skador och annat. Montenegro saknar exempelvis sin klart bästa spelare – Jelena Dubljevic. Tjeckien saknar tre av sina fyra främsta; Kia Vaughn, Alena Hanusova och Julia Reisingerova. När det gäller Frankrike så snackar vi ett topplag i Europa som är klar och stor favorit att ta förstaplatsen i gruppen.

Sverige kan ta sig vidare som grupptvåa eller grupptrea. åttondelsfinal är med andra ord klart realistiskt, allt därutöver bara positivt!
Bloggen önskar att få se Sverige spela lagspel och passa bollen. Jämfört med träningsmatcherna behövs fler assists, bättre hjälpförsvar och så bör några distansskott från trepoängsland trilla i korgen. Amanda Zahui är stora stjärnan som måste leverera.

Så spelas basket-EM
27 juni, 12.00 (svensk tid): Sverige-Montenegro.
28 juni, 12.00 (svensk tid): Tjeckien-Sverige.
30 juni, 20.00 (svensk tid): Sverige-Frankrike.

1 juli: Eventuell åttondelsfinal. Sverige spelar då i Riga.

Mästerskapet avgörs i Lettland och Serbien. Ettan i gruppen går direkt till kvartsfinal medan tvåan och trean spelar åttondelsfinaler. Fyran i gruppen är utslagen. Gruppspelet spelas 27-30 juni, åttondel 1 juli i Riga, och sedan är det slutspel i Belgrad 4-7 juli.

De sex främsta lagen är direktkvalificerade till OS 2020.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.