Umeå pressade mästarna

Umeå pressade mästarna. God underhållning. Knapp, hedersam Umeå-förlust. Tappade stor ledning i sista perioden. Lär svida.

Slut: Södertälje Kings-Umeå BSKT 84-83.

– Ja vi måste stänga matchen bättre, vi hade lite foulproblem men ingen av starters var speciellt trött när vi började sista perioden, säger coach Jesper Gustavsson.

Mer läsning: Umeå pressade mästarna

Perioder: 23–15, 19–23, 10–25, 32–20)
Södertälje: Dino Pita 21, Charles Callison 21, Eric Adams 9, Jonathan Person 8, Martin Pahlmblad 7, Alexander Larsson 7, Andrew Smith 6, Sheriff Drammeh 5.
Umeå: Rashard Odomes 26, Georgio Milligan 18, Adam Presutti 17, Rodney Williams 10, Callum Lawson 7, Anton Leth 3, André Nilsson 2.
Publik: 542.

Några faktanoteringar:
Umeå sköt bra från distans med 11 av 19 (57%) på trepoängarna. Mindre bra från straffkast med 14 av 22 (63%). Värste syndaren Rodney Williams med 3 av 9 från linjen.
Umeå hade 16 turnovers som ledde till 23 poäng för Södertälje.
Umeå vann matchen om returerna med 40-32.

En sen match i Östersund:
Jämtland-Norrköping 90-78 (20-19, 17-25, 26-16, 27-18).
Jämtland: Jordan Semple 22, R.T. Guinn 19, Steven Haney 16, Toomas Raadik 14, Davon Bell 10, Jaan Puidet 6, Gustav Hansson 3.
Norrköping: Tim Schüberg 13, Anes Zekovic 13, Anton Saks 13, Tyre Gathright 11, LaDarien Griffin 10, Gustav Moberg 6, Hampus Åhlin 6, Morten Bülow 6.
Publik: 1 512.

Här nedan kvällens matchrapport:

En hel del sport i afton, men Bloggen ska försöka ge delrapporter från utvecklingen i ligamötet Södertälje Kings och Umeå BSKT.

Matchen går att se live på SVT Play – här är länken

Umeå BSKT startar som senast med Georgio Milligan, Adam Presutti, Callum Lawson, Rashard Odomes och Rodney Williams.
Södertälje Kings börjar med  Martin Pahlmblad, Jonathan Person, Dino Pita, Andrew Smith och Eric Adams.

Första perioden: 23-15.
Jämn start och Umeå hänger med bra, 6-9 på tavlan. Andrew Smith lyckas snabbt dra på sig två foul och ersätts av Alexander Larsson. Kings tillbaka till 10-9. Pahlmblad spelar bra försvar på Odomes och stoppar amerikanen om och om igen. Mitt i första byter Umeå in Jacob Johansson och André Nilsson. Ett par minuter utan någon poäng noteras innan Nilsson kämpar i 10-11. Charles Callison och Sheriff Drammeh in för Kings. Hemmalaget går till 14-11 och pressar Umeå hårt. Anton Leth får komma in. Sheriff Drammeh är het. Kings till 17-12. Umeå har svårt att komma till skott, stentuff defensiv av de gröna i Täljehallen. Det blir 20-12. Albin Frank nästa man in i Umeå. Rodney Williams har det inte lätt, missar även två straffkast. Anton Leth får i en trea fem sekunder kvar av Q1 – men Kings Callison hinner skjuta en låång trea på buzzern – och den går klockrent i.

Andra perioden: 19-23.
Ludde Degernäs coachar delvis inne på planen och Kings ångar på. Öppnar med fem raka poäng till 28-15. Den enda som har bekymmer i hemmalaget är Andrew Smith som klantigt tar sin tredje foul. Efter nya Kings-poäng till 30-15 måste Jesper Gustavsson kalla timeout. Oj vilken block. Milligan ska lägga i enkel layup – då kommer Sheriff Drammeh flygande och slår bort bollen. Mitt i Q2 är ställningen 35-25 efter uppryckning av BSKT. Sedan mera Kings, efter trea av Pita 40-27 och ny timeout Umeå. Vi får se aggressivitet och ändring till 40-32. Plus två kast för Lawson. 40-34 och hopp för gästerna. Eric Adams protesterar mot domarna och åker på en teknisk foul. Men det straffkastet missar Presutti. Enkla poäng av Milligan ger 40-36. Ny blixtattack – Odomes lägger i bollen till 40-38!
Timeout Kings, 12 sekunder till paus. Adams hinner dunka in poäng efter assist av Person.

Halvtid: Södertälje-Umeå 42-38.
– Vi hade dålig kommunikation i början och hade problem defensivt, men vi kunde plocka upp det, av slutade andra perioden bra och får vara nöjda med att vara under med bara fyra poäng i halvtid, sade Umeås Georgio Milligan till SVT i pausen.

Tredje perioden: 10-25.
Umeå når 44-44 två och en halv minut in i Q3. Odomes sänker en trepoängare och då leder gästerna med 44-47. Fem minuter in i tredje 47-51. Just nu ser det bra ut – trots att Rodney Williams inte alls kommer in i detta. 47-54 blir det. Umeå sju pinnar upp. Och minsann – Kings får mera bekymmer när Umeå spelar bra. 51-61 djupt in i Q3. Andrew Smith har tagit fyra foul på knappt tio minuters spel. En toppeninsats av BSKT ger ledning med elva poäng inför den sista perioden.

Läget inför sista: Södertälje-Umeå 52-63

Fjärde perioden: 32-18.
Se där. Rodney Williams öppnar med att sänka ett trepoängsskott. 52-66! Kings svarar i det läget med en blixtsnabb liten ”run” med åtta raka poäng till 60-66. Givetvis kommer då en Umeå-timeout. Kings spelar försvar igen. Umeå tappar ett par bollar. Pita springer in i Williams – domarna bedömer det dock som att Umeå-spelaren inte stod stilla. Då får Pita skjuta straffar. Då är det 62-66. Williams ger svar på tal med en dunk till 62-68. Pita är het och fixar 64-68.  Sex minuter återstår. Umeå går bort sig. Person gör layup och får med sig bonuskast. Då är det 67-68. Umeå missar nu sina skottförsök. Callison ger Kings ledningen 69-68. Hela Umeås ledning försvann på fem minuter.
4 min kvar: 69-68. Williams får i ett av två från linjen. 69-69.
Person och Milligan byter poäng. 71-71. Pita 73-71. Williams tvåa + bonuskast. Men han missar igen från strafflinjen. 73-73.
Adams dunkar och får med sig bonuskast på det. Williams foular ut. Ställningen blir 76-73. Odomes skjuter trea. 76-76.
2 min kvar: 76-76.
När Umeå ska anfall nästa gång åker Nilsson på foul för en rörlig screen. Aj då, direkt ny foul i försvar på Nilsson. Pahlmblad tvåa plus bonus. 79-76 på det spelet. En minut kvar och turnover av Lawson i Umeå. Södertälje är bra. Inget snack om det. Men här kastar Umeå bort sin chans. Andrew Smith kan fri med korgen dunka bollen. 81-76. Umeå timeout. 42 sekunder kvar.
Slutet blir lite straffkast-tävling. 82-78 med 10 sekunder kvar och den foul som kommer då blir på Pita. En straff går i.

Milligan sänker en trea. Bara sex sekunder kvar. 82-81. Kings till 84-81 på straffar. Umeå har fyra sekunder för en trea till förlängning – men det missas och laget hinner bara plocka upp bollen och lägga i en tvåa.
Slut: Södertälje-Umeå 84-83