Högt och lågt

Här kommer ett mixat blogginlägg med högt och lågt.

Trepoängsskytte: 254 av 259.
Svenske Marcus Eriksson satte så många treor under ett träningspass med skytte från fem olika positioner – ett ”otroligt rekord” skriver hans klubb Alba Berlin på twitter.

x x x x x

I kväll torsdag hade Luleå Baskets damer betydelselös sista gruppmatch i EuroCup. Det är borta mot Sepsi i Rumänien. Luleå har i alla fall nio spelare som deltar i rotationen, vilket är två fler än i senaste matcherna.
Efter Q3: Sepsi-Luleå 54-32.
(Så långt är Natasha Hiedeman 1 av 11 från golvet, Ivey Slaughter 1 av 9 och Milica Jovanovic 2 av 10).
I slutet av tredje perioden och i början av fjärde spelar coach Robin Sandberg helsvenskt med femman Matilda Ekh, Felicia Ponturo, Jenny Södersten, Emma Karamovic och Josefin Vesterberg. När någon av dessa ska vila kan sjätte svenskan Chioma Nnamaka hoppa in. Svenskgänget putsar till siffrorna. 58-44 med tre minuter kvar. Då har Sepsi lagt av så pass mycket att hemmacoachen tar timeout.
Slut: Sepsi-Luleå 64-48 (26-11, 13-12, 15-9, 10-16).
Luleås poäng: Milica Jovanovic 9, Josefin Vesterberg 8, Emma Karamovic 7, Matilda Ekh 6, Natasha Hiedeman 6, Felicia Ponturo 5, Jenny Södersten 3, Ivey Slaughter 3, Chioma Nnamaka 1.

EuroCup grupp E: 1) Artego Bydgoszcz, 2) ACS Sepsi, 3) Galatasaray, 4) Luleå (Luleå vann en av sex matcher).

x x x x x

En torsdagsmatch i SBL herr.
Läget i paus är Borås-Nässjö 36-38.
Efter tre perioder: Borås-Nässjö 45-53.

Men det slutade som vanligt: Nässjö tappade greppet i slutet. I fjärde perioden gjorde Borås 31-19.
Slut: Borås-Nässjö 76-72 (17-17, 19-21, 9-15, 31-19).
Borås: Elvar Fridriksson 18, William Gutenius 16, Zac Cuthbertson 14, Andreas Person 12, Fredrik Andersson 6, Deandre Davis 4, Simon Gunnarsson 4, Ludvig Johansson 2.
(Marcus Tyus poänglös på sina knappt nio spelminuter. Stjärnan hade en lindad vadmuskel och såg ut att vara besvärad av detta med lätt hälta innan han klev av ganska tidigt i matchen).
Nässjö: Nick Russell 18, Franklin Williams 14, Dartaye Ruffin 12, Lucien Christofis 11, Mathias Christensen 9, Daniel Johansson 6, Abdou Medjedoub 2.
(Felis Terins spelade inte för Nässjö).

x x x x x

Citatet:  “Jag tycker att Umeå gjorde en bra match. De var förberedda och straffade oss på flera sätt. Vi är inte nöjda med vår försvarsinsats i den matchen”.
Borås headcoach Henrik Svensson om förra omgången då Umeå BSKT skrällvann mot topplaget Borås.

x x x x x

Hur ser det ut under de svenska ligorna? Givetvis för tidigt att säga så mycket om eventuella uppflyttningar – men vad gäller damsidan är det väl precis som förra säsongen ganska tveksamt om något lag från basketettan är moget att ta klivet upp till SBL dam.

I norra damettan är det som vanligt gymnasiegänget RIG Luleå som ståtar med obesegrad svit.
I södra damettan handlar det om gymnasiegänget RIG Mark som är obesegrat.
I ettan finns även utvecklingslag högt upp i tabellerna – som Alvik, Marbo och Eos.

De lag som teoretiskt skulle kunna bli kandidater på ligaplats är Djurgården, Östersund, Helsingborg och Borås. Senast i våras hade Östersund chansen – men tackade klokt nog nej av ekonomiska och organisatoriska skäl.

x x x x x

I herrarnas Superetta är topptrion Eos, Fryshuset och Högsbo.  Basket-Sverige skulle gärna se ett lag från Göteborg tillbaka i herrligan, men det är nog tveksamt om tiden är inne redan till 2010/2021.

Det är ett stort steg att ta både sportsligt och ekonomiskt. Bara att fråga årets liganykomling Djurgården och vårens kvallag Alvik – som då blev helt krossat av Köping Stars.

För övrigt intressant där att det ena kvallaget (Köping) nu toppar ligan (!) och det andra kvallaget tycks ha släppt alla ambitioner och nu är långt ner i tabellen i Superettan.

x x x x x

En del spelare som hittat nya jobb:
Santa Baltkojienė är hemma i Litauen och har skrivit på LSU Kaunas, efter drygt tre säsonger i Sverige, Tyskland och Polen (Umeå 2016/2017), Wasserburg 2017/2018, Gdynia 2018/2019  Ark) och senast en misslyckad höstperiod i Luleå.

Toomas Raadik från Estland som gjort ett gästspel i Jämtland har gått vidare till Norge och Bärum.

x x x x x

Riktigt lågt. Bloggen ber om ursäkt, men det är ännu ett dygn efteråt svårt att släppa insatsen av A3 Baskets Alyssa Lawrence i EuroCup borta mot Polkowice. Måste vara de sämsta 25 minuter på en plan något proffs gjort på väldigt länge.

x x x x x

Riktigt högt. Svenska landslagets Binta Drammeh var bäst på plan när hennes TTT Riga klämde till med megaskräll i EuroLeague – seger mot UMMC Ekaterinburg med 89-81. Drammeh levererade 25 poäng, 6 returer, 3 steals och 1 assist.

I omgången efter – i går onsdag – vann UMMC i en kross med 86-47 mot Bourges. I franska laget fanns i alla fall en godkänd spelare – Elin Eledbrink med 13 poäng, 6 returer och 5 assists.

x x x x x

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.