Umeå-bossen om nya regeln

Fyra utländska spelare i stället för som nu möjlighet till sex importer. Nya regeln för herrligan nästa säsong välkomnas av Umeå BSKT:s ordförande.

– Det blir samma regel som i Finland och kvalitetsmässigt tror jag det är bra. Begränsningen gynnar svenska spelare, säger  Michael Jalmby.

Hur kommer ändringen att påverka Umeå BSKT?
– I år valde vi att satsa på fem importer, tidigare har vi haft fyra så det blir ingen stor omställning för oss. Det problem vi har generellt som klubb är att det är svårt med ligans lägsta budet. Vi behöver komma upp i omsättning så att vi får råd att betala bättre löner och skaffa bättre spelare, förklarar Michael Jalmby.

Mer läsning: Färre importer i svensk basket

En svensk toppspelare med rötterna i Skellefteå är inne på samma linje som Jalmby.

Jonathan Person, spelar nu med Södertälje Kings och är just nu på EM-kvalläger med landslaget. Person tror att det på kort sikt kan öka skillnaderna i ligan, så här säger han om regeländringen i en intervju med LT;

– De större klubbarna kommer ha råd att lägga pengar på dyrare och bättre importer och betala de bästa svenska spelarna lite mer. Samtidigt tvingas de mindre klubbarna spela med yngre spelare som egentligen inte riktigt är redo. Så det finns en risk att glappet mellan de stora och mindre klubbarna blir väldigt stort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.