Storseger för Umeå

Två söndagsmatcher i SBL dam. På menyn Mark-A3 Umeå (15:00) samt Telge-Alvik (16:00).

A3 Basket startade svagt i Kinnahallen – men samlade ganska snabbt ihop sig och sedan var det inte så mycket att snacka om – storsegern var klar efter tre spelade perioder. Q2 och Q3 bjöd Umeå på rejält försvarsspel och effektivt anfall.
Alla tolv spelare roterades, mest speltid hade Nathalie Fontaine med 23 minuter.

Umeå vann mycket på vassa kvartetten Sandra Hansson, Nathalie Fontaine, Mackenzie Engram och Ama Degbeon.

En skada alldeles i slutet var en stukad fot för Jelena Ivezic.
– Hon hade rejält ont, vi får se efter helgen hur det är ställt men det kan nog bli så att hon blir borta några dagar, säger coach Janne Enjebo.

A3-coachens summering;
– Gameplan gick ut på att ta bort Burnett och det funkade väldigt bra. Vi lyckades även totalt höja intensitet i försvar och spelarna hjälpte varann. det fanns bra minuter för alla så det blev en bra helg för oss med två vinster och ett spelmässigt steg åt rätt håll.

Mer läsning: Rätt riktning för Umeås mästarlag

Slut: Mark Basket-A3 Basket Umeå 67-95 (22-20, 11-29, 14-27, 20-19).
Marks poäng: Terae Briggs 20, Cierra Johnson 18, Erica Iderstål 9, Shay Burnett 8, Stina Almqvist 8, Miranda Elebring 2, Anna Golob 2.
Umeås poäng: Mackenzie Engram 14,  Sandra Hansson 13, Nathalie Fontaine 12, Ama Degbeon 12, Tiffany Brown 9, Sofia Pelander 8, Danielle Elvbo 7, Isabelle Edholm 7, Moa Dellbro 5, Jelena Ivezic 3, Stefanie Yderström 3, Tamara Radocaj 2.

”Derbyt” i Täljehallen blev spännande ända in i slutet. Telge tappade första perioden rejält mot Alvik – men hemmalaget kom igen och hade läge med 74-76 när tre och en halv minut återstod. Stark avslutning av gästerna avgjorde.

I förra omgången utmanade Telge Luleå borta och nu Alvik. Fattas bara att knyta ihop det i slutet.

Alvik leddes stort av Janel McCarville som levererade trippel-dubbel med 14 poäng – 11 returer – 10 assists.

Slut: Telge.Alvik 78-84 (15-29, 22-19, 24-21, 17-15).
Telges poäng: Dara Taylor 16, Ellen Åström 16, Sarah Toeaina 15, Peyton Whitted 14, Sofia Hägg 10, Elin Lomgren 4, Hanna Sheikh 3.
Alviks poäng: Shanity James 20, Paula Juhlin 17, Janel Mccarville 14, Anna Stern 13, Klara Lundquist 11, Elin Ljunggren 3, Martina Stålvant 2, Nina Baresso 2, Sylvia Leth 2.

Bloggens matchrapport Mark-Umeå:

För Umeå match andra dagen i rad, men i går mot Wetterbygden fördelades speltiden ganska mycket, enda undantaget var Tiffany Brown som fick gå 35 minuter.

Marks startfemma: Cierra Johnson, Shay Burnett, Erica Iderstål, Terae Briggs, Miranda Elebring.
A3 Basket startar med:
Tiffany Brown, Danielle Elvbo, Jelena Ivezic, Nathalie Fontaine och Mackenzie Engram.

Första perioden: 22-20.
Matchens första poäng av Ivezic. För gästerna springer Engram in två snabba uppspel. men efter 2-6 kan Mark ta ledningen med 13-6. Elva raka hemmapoäng mot ett rejält slarvigt Umeå som på nolltid bjuder på fem turnovers. In byts Sandra Hansson och Stefanie Yderström, ut Elvbo och Ivezic. Mark leder fortsatt vid 17-10. Umeås fösvar är inte mycket att yvas över. Ama Degbeon ersätter Engram.
Tiffany Brown gör turnover och drar sedan på sig en teknisk foul. Degbeon reducerar till 18-14. Inhoppare Anna Golob kan lägga i nya hemmapoäng, in även Julia Rohner. Tamara Radocaj in för A3. Nya poäng av Degbeon, vid 20-16 timeout Mark. Periodens sista poäng straffkast av Fontaine. Terae Briggs poängbäst med sina 10.

Andra perioden: 11-29.
Periodens första poäng straffkast av Hansson och 22 lika. I sitt andra skottförsök för dagen sänker Yderström en trepoängare för 22-25. Umeås första trea. Marks Briggs gör ett tredje stegfel på kort tid. Hansson kan lägga i en tvåa. Sedan Degbeon inside. Fontaine inside. Då har gästerna ett miniryck med elva raka poäng och det är 22-31. Tätare försvar av Umeå och offensivt bättre bollrörelse – som ger bland annat assists Engram till fri Hansson.
Vid 24-33 dags för timeout av Janne Enjebo. Tydligen något han vill justera. När spelet kommer i gång missar Yderström ett trepoängsförsök, hon har nu haft ett par som är för korta.
Nytt exempel på dåligt försvar och dåligt uppträdande – denna gång Tamra Radocaj som släpper förbi Stina Almqvist som gör poäng, Radocaj foular och snackar till sig en teknisk foul på det. det landar i 27-35. Då byter Umeå flera spelare, in för första gången Moa Dellbro och Sofia Pelander. Dessutom en ny Enjebo-timeout. Umeås guardpar blir Dellbro och Elvbo. Mark försöker pressa hårt – Elvbo löser det och skjuter i en trepoängare. Turnover Mark – poäng Pelander. Då är det 27-40 och dags för timeout Mark. Hemmalaget har bara gjort fem poäng i Q2. Cirka två och en halv minut kvar av första halvlek.
När spelet kommer i gång igen snackar Marks coach Paschalis Leras till sig en teknisk foul. Elvbo förvaltar det straffkastet. Mark springer inte gärna.  Vid uppspel kommer Umeå tre mot en. Sedan skjuter Moa Dellbro vackert en trepoängare. Även Mackenzie Engram visar prov på trepoängsskytte.

Läget i paus: Mark-Umeå 33-49.
Intressant notering: Efter dåligt humör och teknisk foul fick Tiffany Brown gå till bänken efter sex och en halv minut och Mark i ledning 18-12.. Efter det blev A3 mycket bättre och gjorde på resterande del av första halvlek 37-15. Även Jelena Ivezic bänkades tidigt. Marks stjärna Shay Burnett har hållits i strama tyglar och endast gjort två poäng.
Umeå har en vass  kvartett i Hansson, Fontaine, Engram och Degbeon.

Tredje perioden: 14-27.
Då ska vi se. Brown får chansen igen. Nu tillsammans med Yderström, Hansson, Fontaine och Degbeon. Lagen byter mest poäng i upptakten av tredje. Men A3 faller tillbaka sett till tempot i matchen. Unga Stina Almqvist är bra när hon är inne. Ställningen 45-60 mitt i Q3. På sex minuter i tredje har lagen spelat 12-13 i poäng. Timeout Mark vid 45-62.

När spelet är igång sänker Elvbo en tvåa, Brown en trea och det är 45-67. A3:s lagkapten gör bättre ifrån sig nu.
Burnett försvaras av Engram och Marks stjärna verkar smått desperat, slänger i väg långa treor som inte ens är nära.
isabelle Edholm har kommit i spel. Hon gör mål. Engram skjuter mål. Umeås ledning ökas på. Engram pressar Burnett till turnover.

Läget inför sista: Mark-Umeå 47-76.

Fjärde perioden: 20-19.
Det görs nya spelarbyten. Även Ivezic får en ny chans. Pelander ska får mera tid, även Radocaj. och Dellbro, plus Edholm. För Mark ska såklart Ester Sjöstrand få lite speltid. Som det verkar är lagen hyfsat nöjda med att byta poäng när det skiljer cirka 30 poäng. En del saker ska testas – bland annat en ganska rörlig zon av A3. Ivezic är ganska så okoncentrerad. Stor skillnad mot i går då hon gjorde en bra insats. Sista minuterna är Mark lite mer engagerade i att putsa siffrorna en smula – för då är förstafemman komplett inne på plan. Alldeles i slutet går Ivezic omkull och blir liggande, första intrycket, svårt att se på bilderna, var att hon vrickade foten. Bloggen får återkomma efter koll vad som hände.

Matchen slut: Mark-Umeå 67-95.