Regelfråga om stegfel

  1. Markus Larsson
    5 november, 2020 kl 10:13
    Hej

    Tittade på Zahui på SVT. I början kan man se att hon tar upp bollen. Därefter tar hon ett steg mot korgen och lägger i bollen. Min dotter frågade mig om det inte är stegfel då bakre benet lämnat golvet innan bollen lämnat handen. Domarna blåste inte. Jag är själv tränare för dottern och spelade som ung i tio år. Jag trodde att det var stegfel? Vad gäller? En annan tränare i klubben kallade detta för Swedish step.

    Markus Lerums basket

    Peter Hegethorn (inläggsförfattare)
    5 november, 2020 kl 18:14
    Hej. Korta svaret är att det inte är stegfel.
    Men för att ge ett rejält uttömmande svar på frågan tar Bloggen hjälp av mycket erfarne domaren Erik Brandén i Umeå.

    Här kommer hans genomgång:
    ”Jag har ju inte sett situationen du menar, men jag antar att jag vet vad det handlar om.
    Detta sätt att avsluta ser man ibland, några spelare gör det väldigt ofta. Inside-spelare gör det ofta med utgångsläget ryggen mot korgen. Andra gör det när de kommit till stopp i en drive, och sedan ”förlänger” moven. Men du har nog helt enkelt inte tänkt på det. Och om man inte har tillämpningen klar för sig, så är det lätt att ”logiken” säger att det borde vara stegfel.
    Det är inte stegfel. Det har kallats ”Swedish step”. Fråga mig inte varför.”
    Stegregeln säger:
    ”To pass or shoot for a field goal, the player may jump off a pivot foot, but neither foot may be returned to the floor before the ball is released from the hand(s).”
    ”Tillämpningen är att man kan göra en sådan move som i filmen.
    En fot är ju roteringsfot. Låt oss för denna förklarings skull kalla den andra foten för ”den fria foten”. (obs, inte FIBAs begrepp, hehe).
    Tänk på exemplet som ni såg.
    Det är stegfel om man:
    -Förflyttar sig med ett hopp, så att man först lyfter roteringsfoten från golvet och därefter sätter i den fria foten i golvet. Då har ju båda fötterna varit i luften, och då måste man släppa bollen innan man berör golvet igen.
    Det blir också stegfel om man:
    -Sätter den fria foten i golvet, och sedan lyfter roteringsfoten och liksom pausar med den fria foten i golvet. Man måste hoppa med en sammanhängande rörelse och avsluta med att man passar eller skjuter (eller i alla fall släpper bollen) innan man berör golvet igen.
    Regeln är alltså tillämplig för passning eller skott, inte vid start av dribbling – då måste man ju alltid släppa bollen innan man lyfter roteringsfoten.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.