Umeå vände till skräll

Succélaget Nässjö Basket gästar Umeå BSKT.

Ligatrean började bäst på bortaplan och hade tio poäng upp i halvtid – men i andra halvlek kom Umeå igång, vände och fixade en skräll.

Umeås landslagsman Nathan Dawit var ostoppbar och vräkte i 36 poäng.

– Vi kunde förstå spelet, därför kunde vi på olika sätt utnyttja våra styrkor. I vissa lägen med pick och rull-spel och under en period när Nathan Dawit var ostoppbar så letade vi honom, förklarar spanske guarden Guim Exposito.

Mer läsning (Plus): ”Läste matchen bra”

Matchen slut: Umeå-Nässjö 93-82 (26-31, 12-17, 30-14, 25-20).
Umeå: Nathan Dawit 36, Guim Exposito 14, Jonathan Peleg 12, Maxim Esteban 11, Cole Welle 10, Emil Häglund 7, Eddie Czerapowicz 3.
Nässjö: Craig Lecesne 18, Lucien Christofis 15, Dartaye Ruffin 12, Sheriff Drammeh 11, David Höök 8, Jordan Peltier 8, Abdou Medjedoub 6, Zachary Charles 2, Filip Cantby 2.

Övriga resultat:
Norrköping–Jämtland 88–92 efter två förlängningar
(26–18, 15–16, 21–16, 8–20, 8–8, 10–14)
Norrköping: Kamau Stokes 20, Tim Schüberg 15, Terry Larrier 15, Adam Ramstedt 14, Felix Terins 9, Phillip Carr 7, David Jolinder 5, Hampus Åhlin 2, Hugo Bergström.
Jämtland: Anes Zekovic 19, Tavrion Dawson 16, Daniel Johansson 12, Pierre Hampton 10, Zachary Lewis 9, Adam Johansson 8, RT Guinn 8, Cyril Langevine 6, Hampus Ramstedt 4.

Borås–Fryshuset 125–75
(37–15, 26–20, 28–19, 34–21)
Borås: Marek Klassen 27, Deandre Davis 17, Andreas Person 15, William Gutenius 14, Avery Woodson 12, Jeremy Harris 11, Max Lundström 11, Ludvig Johansson 7, John Brändmark 6, Gaston Sahlén 5.
Fryshuset: Rami Ghanem 17, Barra Njie 14, Simon Akena 11, Ali Dibba 11, Brook Dejene 5, Elias Weibert 4, Leo Chatziathan.

Bloggens matchrapport:

Umeås startfemma: Guim Exposito,Jonathan Peleg,  Nathan Dawit, Maxim Esteban och Daniel Johansson.

Nässjö: Craig Lecesne, Lucien Christofis, Zachary Charles, David Höök och Dartaye Ruffin.

Första perioden: 26-31.
Gästande Nässjö tidigt upp i ledning vid 2-7 och 4-11. Timeout efter drygt fyra minuter.
Första inbytta spelare för Umeå är Cole Welle, sedan Emil Häglund. För gästerna Jordan Peliter, sedan Abdou Medjedoub.
Ett uppenbart problem för Umeå är returtagningen, i inledning noll returer mot sju för Nässjö.
Vi har 14-24 efter drygt sex minuter. Lite tafatt försvar leder till hög träffprocent för Nässjös anfallare.
Sheriff Drammeh och Filip Cantby in för Nässjö. Eddie Czerapowicz för BSKT.
Hemmalget satter fart och närmar sig till 24-28. Nils Botold gör inhopp. Manne Lundmark får drygt tre sekunder på golvet.

Andra perioden: 12-17.
Ruffin tar offensiv retur och serverar Drammeh en öppen trea. 26-34. Umeå utan poäng på tre minuter. Åtta olika spelare har tidigt gjort poäng för Nässjö. Noteras bör att Keenan Gumbs inte är i spel. Poängsnålt i början av andra. Dawit gör i alla fall straffpoäng. 28-34.
Mitt i Q3: 28-36. Sedan lägger Welle i poäng på snabbt uppspel. Då vill Nässjös coach ha timeout.
Två grejer som hemmalaget har problem med: Nässjös kontringar och offensiva returer. Totalt är det 18-9 i favör gästerna i returerna.
32-36 är Czerapowicz första poäng. Sjätte Umeå-spelare i målprotokollet.
Sheriff Drammeh skjuter en trea för 32-39 och dansar sedan lite kaxigt framför Umeås bänk. Welle gör ny layup på snabbt uppspel, 34-39 och ny timeout Nässjö. Jocce Källman vill inte se så enkla poäng i baken.
Mycket bättre intensitet i Umeås försvar i andra perioden. Gästerna är också högenergiska. Tappad Umeå-boll ger två gratispoäng för Nässjö till 36-46. Peleg förvånar genom två straffmissar. Han foulas igen. Två nya kast. Då sätter han första och andra.
Sedan hinner Nässjö göra första halvleks sista poäng – fast det bara fanns ett par sekunder att spela på, juniorbasket av BSKT – då får Umeå-coachen Boris Balibrea någon sorts utbrott.

Läget i paus: Umeå-Nässjö 38-48
En tydlig bild är att returer och andrachanser är skillnaden.

Tredje perioden: 30-14.
Dawit öppnar med en tvåa, Sedan halkar Peleg efter en defensiv retur, han tappar bollen i händerna på Nässjö-spelare. I nästa anfall nya andrachans-poäng efter offensiv retur för gästerna. De leder med 12-0 när det gäller andrachanser.
Dawit och Welle tar ned marginalen till sex poäng vid 46-52.
Det är fysiskt spel, kan man lugnt säga. Många foul blir det. Nässjö tidigt i lagoful i tredje.
Dawit två straffkast, då är det 48-52. Dawit skjuter 50-52. Då har hemmalaget gjort 12-4 på fem minuter i Q3.
Daniel Johansson har krigat under korgen mot Ruffin, det har gett Umeå-spelaren fyra foul. Ruffins ställs mot Weller och får två kast och sedan två poäng. Han är tung. Starax två nya av Ruffin, 54-58.
Sedan sänker Peleg trepoängsskott samtifdigt som han foulas. Det är fjärde foulen på Chriustofis. Fyrapoängsspel och kvitterat 58-58.
Fint Umeå-sepl för Welle fri under korgen. Ledning 60-58. Timeout Nässjö efter 22-10 på knappt sju minuter för hemmalaget.
BSKT dubblar på Ruffin som då gör stegfel. Dawit ökar på till 62-58. Ny turnover Nässjö.
Umeå ger nu bara bollen till Nathan Dawit – han skjuter en trea. 65-58. Då har Nathan 26 poäng. Lecesne gör en tvåa, sedan åkar Ruffin på sin fjärde foul. Över en period kvar, ett klart minus för Nässjö.
tredje avslutas med en layup av Peleg.

Läget inför sista: Umeå-Nässjö 68-62.
Otrolig scenförändring, allt lyckades för BSKT som gjorde 30-14 i Q3.
Spännande sista period väntar. Nässjö är foulbelastade.

Fjärde perioden: 25-20.
Drammeh drar i en trea direkt. Exposito får se trea studsa ut, efter returkamp får Umeå boll och Dawit sänker ett hoppskott för två. Sedan är det Peltier som får en boll som snurrar upp och ur korgen. Mera Dawit. På straff.  Han har 29 poäng vid 71-65.
Exposito galant assist till Häglund för 73-65. Gästerna missar ett par treor, men vinner tillbaka bollen. Men sedan turnover Nässjö.
7 min kvar: 73-65.
Umeå krigar till sig ett par returer. Men efter missat anfall kommer en onödig offensiv foul – turnover av Nässjö igen. Exposito krånglar i 75-65.
Nässjö har inne Chrisofis – han skjuter trea och gör bonuspoäng på straff. 75-69.
Exposito dunkar 77-69.
5 min kvar: 77-69
Sista fem minuterna kommer att ta tid. Det är fortsatt gott om avblåsningar. Höök gör två straffpoäng. Sedan får Cole Well en smäll så han åker i glvet, men spelet får fortsätta och då gör Höök två nya – nu spelpoäng. 77-73. Timeout Umeå. Tid kvar 4:21.
En ocean av tid kvar. Welle har rest sig och kan spela vidare.
Exposito missar närskott. Nässjö missar – men tar offensiv retur. Sedan foul på Peltier. Bollen till Umeå. Dawit skjuter över Ruffin. 79-73.
3 min kvar: 79-73.
Mera straffkast. Peltier ska skjuta. Han får i ett. 79-74. Nässjö försöker sätta press.
men Dawit söker en trea och sänker den klockrent. 82-74. Nässjö får en tvåa.
Bra försvar Nässjö – poäng på snabbt uppspel. 82-78.
Oj, oj, oj – Emil Häglund stänker i en trepoängare!!!
1 min 26 sek kvar: 85-78. Timeout Nässjö.
Peltier layup. 85-80.
Långt anfall Umeå innan Exposito gör poäng.
Höök stoppas, blockas, få en smäll. Nässjös coach är inte nöjd, det kan man förstå.
Bollen till Umeå. Timeout Balibrea.
40 sek kvar: 87-80.
Helplanspress Nässjö. Det landar i femte foul för Christofis. lagfoul, två kast Exposito.
Han sänker båda. 89-80. Då var det klart.
Nässjös spelare är besvikna – det pekas mot tavlan där det lyser av foul.
Nya Umeå-kast för 91-80. Spelet går någon sekund här och där innan nästa avblåsning. 17 sekunder kvar. Nässjös straffkast då. Sedan Umeås straffkast. Oklart varför detta sker då matchen nu är totalt över. Men Dawit kommer upp i 36 poäng.

Matchen slut: Umeå-Nässjö 93-82