Gav bort TV-match. Jämlik klubb?

Kvällens SVT-match blev ju rejält spännande underhållning, så diverse mindre kvalitativa spel går att ha överseende med. Däremot undrar man verkligen hur det är möjligt att ge bort en match på det sättet.

Hemmalaget Södertälje BBK hade kommit igen efter en genomusel start och hade nio poängs ledning mot Uppsala i början av sista perioden, höll greppet fram till tre minuter återstod i läget 59-55. Men sedan var det inte vackert;
En turnover ledder till Uppsalas 59-57.
Efter ett missat skott stannar Shawnté Goff upp på offensiv planhalva – sent kommer hon på att den spelare hon borde försvara på är helt fri varpå hon rusar tillbaka och foular Tina Moen som ändå gör layup för 59-59.
SBBK har sån tur att bonuskastet missas och tar returen.
Därmed har Södertälje i likaläge chans att ta sina 24 sekunder till matchens sista anfall – men icke. Det blir ett tidigt avslutsförsök med 15 sekunder kvar av matchtiden, allt hemmalaget får är en poäng på ett av två straffkast.
Visst är det ledning med 60-59 – men Uppsala blir då laget som får sista anfall för seger. Avslutet blir snyggt. Bollen in till Zenta Melnika – som dubblas (vilket alla vet) och centern kickar ut bollen till Amanda Tivenius som sänker trepoängsskottet. 60-62.
Fyra sekunder kvar. Efter timeout finns ännu en chans för Södertälje – som då sätter bollen i händerna på Sofia Hägg…skjuter hon trepoängsförsök? Nix, hon ger sig in i gröten och skottet från nära håll blockas enkelt av Tivenius. Ridå.

Bra jobbat av Uppsala som stärkte sina slutspelsaktier. Laget gick också all-in med fem spelare på över 32 minuter.

Amanda Tivenius suverän – med 19 poäng, 17 returer, 3 assists och 2 blockar! Zenta Melnika gjorde 19 poäng, tog 12 returer – och gjorde sin enda foul sent i matchen. Bravo.

Läget kring slutspelsstrecket;
6. IK Eos Lund                   8/10   16
7. Södertälje BBK              8/10   16
8. Uppsala Basket             7/10   14
———————————————–
9. Wetterbygden Sparks    6/12   12

Matchfakta: Södertälje-Uppsala 60-62 (10-16, 19-16, 17-7, 14-23)
Södertälje:
Shawnté Goff 22, Cassandra Brown 15, Dara Taylor 11, Matilda Claesson 7, Sofia Hägg 3, Edessa Noyan 2.
Uppsala: Amanda Tivenius 19, Zenta Melnika 19, Tina Moen 10, Crystel Bittar 9, Ellinor Holmberg 5.

x x x x x

Till sist en mycket intressant sak kring Södertälje BBK. Spelarprofilen Matilda Claesson har gått ut och krävt en mer jämställd satsning.

– Det är mycket som man skulle vilja ha annorlunda. Allt från träningstider till spelare. Jag tycker att det ska vara helt lika, säger Claesson till Länstidningen.

Svaret från klubbdirektören; 
– Jag tycker att vi är på en resa mot större jämställdhet, både i klubben totalt sett och i herr- och damelit. Som ett exempel har vi utökat den medicinska servicen runt damlaget. Nu är den på exakt samma nivå som för herrarna. De har precis samma service med kläder, resor och boende, säger Johan Strömwall till LT.

Skillnaden i budget mellan klubbens herrar och damer? Jo, herrarna har tre miljoner kronor mer.

Jämställt sade Bull.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.