Sveriges nästa uppgift

Ett för blågult missat kval kan läggas till handlingarna. Sverige missade EM 2022.

Dramatiken i kvalet fortsatte ända till sista spelet i slutsekunderna – den sista EM-platsen tog LitauenMantas Kalnietis blockade en layup från Danmarks Adama Darboe. Litauen vann i Vilnius med 77-76. Så nära en dansk superskräll var det (danskarna vann det tidigare mötet med 80-76).

24 nationer är kvalificerade för herrarnas EM-slutspel 2022:
Belgien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Israel, Italien, Kroatien, Litauen, Nederländerna, Polen, Ryssland, Serbien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ukraina och Ungern.

Mästerskapet planeras att avgöras 1-18 september och värdskapet delas mellan Tjeckien, Georgien, Italien och Tyskland.

x x x x x

Sverige då? Vad händer med blågult som misslyckades i EM-kvalet? Jo – nästa uppgift blir ett nytt kval, det handlar om om ett förkval till VM-kvalet.

Det är i augusti 2021 som förkvalet ska spelas, Sverige får då sällskap av ytterligare elva nationer; Belarus, Danmark, Island, Lettland, Montenegro, Nord-Makedonien, Portugal, Rumänien, Slovakien, Schweiz och Österrike.

De tolv lagen kommer att delas in i fyra grupper, alltså tre lag per grupp och de två bästa ur varje grupp går vidare till nästa runda i VM-kvalet.

x x x x x

VM-kvala får givetvis de 24 nationer som är med i EM-slutspelet. Så med 8 nationer från förkvalet blir det summa 32 gäng som sedermera ska slåss om Europas 12 VM-platser.

VM 2023 får flera värdländer – Indonesien, Japan och Filippinerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.