Hoppar av ligan

Kalmar Saints hoppar av och lämnar ligan. Det blir bara en säsong i SBL Herr.

Klubben spelar klart de avslutande grundseriematcherna men anmäler sig inte till ligan för säsongen 23/24. I stället ansöker Kalmar om att få spela i Superettan kommande säsong.

Som nykomling i ligan har Kalmar hittills vunnit 4 av 26 spelade matcher.

Ett skäl till avhoppet anger klubben vara att de som nykomling inte behandlats rättvist. Tidigare har coachen Vladimir Ivankovic gått ut i lokaltidningen Barometern och sågat såväl basketbollförbundet som ligadomarna.

Så här skriver KFUM Kalmar Basket på sin hemsida:
”Föreningen har beslutat att inte anmäla sig för spel i herrarnas högsta liga SBL herr till säsongen 2023/2024 utan kommer ansöka om spel i Superettan. Den främsta anledningen är motsträvighet hos externa intressenter och beslutsfattare.
– Gästspelet i SBL herr har varit intressant och utvecklande på många sätt. Men också en studie alltför lik George Orwells ”Animal Farm” där all animals are equal, but some animals are more equal than others, säger Jesper Birgemo som är ordförande i KFUM Kalmar Basket.
Därför väljer föreningen att inför nästa säsong omfördela resurserna och fortsätta att bygga underifrån genom att satsa mer på bredd, juniorverksamhet och tillväxt i de egna leden. En viktig del i detta är att utveckla befintligt basketgymnasium till NIU (Nationell godkänd Idrottsutbildning) och ta tillvara på den möjlighet det ger åt unga spelare att utvecklas med KFUM Kalmar Basket.
– Vår ambition är att ge egna produkter möjlighet till utveckling genom mycket speltid. Så då passar spel i något lägre divisioner vår långsiktiga strategi bättre, kommenterar Sportchef Jonas Sjöberg.”

x x x x x

Bloggens kommentar:
Det går inte bra för svensk ligabasket. Förra året försvann fyra lag från basketligan dam; A3 Basket Umeå, Helsingborg, Wetterbygden och Borås (ersattes på dispens av Sjuhärad). Nu väljer Kalmar att lämna herrligan. Därmed finns i skrivande stund tio herrlag och elva damlag och det är alltså i ett skede där de anmälningar som kommer in till spel säsongen 23/24 (deadline i dag den 17 februari) sedan ska granskas av den nya Elitlicensnämnden. Med tanke på hur det ser ut med ökande utgifter och väldigt skiftande intäkter får nog risken betraktas som stor att ytterligare ligaklubbar väljer annan inriktning på sin verksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.