Inför slutspelet

Kommande vecka startar SM-slutspelet för såväl damerna som herrarna.

Bloggen ger sig på en liten ligasummering och ett försök att tippa kvartsfinalerna.

Damerna först;
Luleå Basket
inledde grundserien med en ”plump” borta mot Mark Basket i första omgången, den gången hemmaseger i Kinnahallen med 81-72. Därefter radade Luleå upp 19 raka segrar upp inklusive de klara vinsterna mot tippade guldkonkurrenten Södertälje BBK.

I grundseriens hemmamatch vann Luleå med förkrossande 127-68 mot Mark. Nyligen taxerade Marks coach Fredrik Almqvist sitt lags chanser till två promille i en kvartsfinal mot Luleå…

Senare i slutspelet kan Luleå ha en förstärkning, i skrivande stund dock ännu oklart hur det går när Allis Nyströms skaderehab når skarpt läge.

SBBK har tre förluster i grundserien, utöver två torsk mot Luleå även en övertidsförlust mot Alvik Basket. Södertälje har bytt coach och stjärnspelarna 2xEldebrink plus Lollo Halvarsson och Klara Lundquist är själva övertygade om att laget har mycket mer att ge. Det är upp till bevis för hemvändarna när det drar ihop sig i medaljspelet. Lunda-laget Eos är inte ofarligt, men räcker inte till i kvarten.

Regerande mästarlaget Norrköping Dolphins växlade ned sin satsning och blev tabelltrea. Dolphins har blandat och gett, känslan är att klubben kan vara tillfreds med en semifinalplats. Alvik Basket tappade sin chans när stjärnan Aquira DeCosta blev knäskadad.

Östersund Baskets coach Alva Stark –  fick i nyligen klart kontrakt som ny förbundskapten för Danmarks landslag, ett jobb hon ska kombinera med att vara klubblagstränare. Östersund har inte presterat på riktigt samma nivå som under föregående succésäsong. Kvarten mot Uppsala Basket kan bli en rysare. I grundserien spelade lagen 1-1 i två jämna drabbningar. Nerver på helspänn i Östersunds sporthall på onsdag kväll.

Damerna spelar kvartsfinaler i bäst av tre, därefter bäst av fem i semifinaler och final.

Kvartsfinal 1:3. 
Onsdag 22 mars
Östersund Basket vs Uppsala Basket (kl. 18:30) Östersunds Sporthall.
Luleå Basket vs Mark Basket (kl. 19:00) Luleå Energi Arena.
Torsdag 23 mars
Norrköping Dolphins vs. Alvik Basket (kl 18:30) Stadium Arena.
Södertälje BBK vs IK Eos Lund (kl. 19:00) Täljehallen.

Bloggens tips;
Vidare från kvartarna går såklart megafavoriten Luleå, det blir en liten överraskning då Uppsala tar sig till semifinal på Östersunds bekostnad.
Semifinal: Luleå vs Uppsala.
På den andra halvan i slutspelsstegen avancerar Södertälje och Norrköping. Inga konstigheter där.
Semifinal: Södertälje vs Norrköping.

x x x x x

Herrarna sedan;
Borås Basket klar grundserietta efter bland annat felfritt facit på hemmaplan (15 raka). Grymt bra bredd och många vägar att vinna kännetecknar denna säsongs upplaga av Borås. Ledargestalt Chris McNight och lyxen att kunna skicka in Andreas Person från bänken, det är grejer! I kvarten väntar Södertälje BBK som väckt många känslor efter att rakt av ”vaskat” de två sista matcherna (Umeå och Fryshuset) i grundserien. Inte snyggt. Om SBBK:s medicinska team får alla de etablerade och rutinerade spelarna att återuppstå till slutspelet återstår att se. Oavsett detta ska ett svajigt Södertälje inte kunna ta sig förbi Borås.

Jämtland Basket får på ett vinnande vis sägas vara kontrollstyrt av coach Adnan Chuk. Inget lämnas åt slumpen och laget har navigerats genom grundserien med full hänsyn till diverse skadekänningar, bland annat på stjärnan Pierre Hampton. I kvarten väntar förre Jämtlands-coachen Torbjörn Gehrke med Köping Stars. Det är inget oävet gäng detta Stars med bland andra Keshawn Curry och Quatarrius Wilson, men kommer inte att kunna stå emot ”Älgarna”.

Norrköping Dolphins landade som tabelltrea och senaste årens guldklubb agerade efter en inte så märkvärdig höstsäsong. In kom Marcus Tyus och Devonte Green till en trupp som helt klart är byggd för att försvara SM-titeln. I slutet av grundserien vann Dolphins borta mot Jämtland och föll med en enda pinne mot Borås.  Dolphins tar sig närmast an tabellsexan Nässjö Basket. Ett Nässjö som skulle behöva mer stabilitet över 40 minuter och har en trupp som inte är i närheten av Norrköpings bredd, väldigt mycket ansvar vilar på Challe Barton och Dartaye Ruffin.

Riktigt kul att att det i kvartsfinal blev en norrderby (bara 27 mil) mellan Umeå och Luleå. Hemmaplansfördel var en riktig vinstlott för BSKT som i grundserien vann både hemma och borta mot BC innan det blev Luleå-vinst i LEA i sista mötet innan slutspelet.  I den omröstning som pågår om grundseriens bästa prestationer antar Bloggen att Boris Balibrea måste bli ”Årets coach” efter att ha tagit 18 vinster (ligans vassaste offensiva lag) och en fjärdeplats med en trupp byggd på begränsade resurser. Lika givet bör det vara att Gustav Hansson får utmärkelsen MVP och vinner ytterligare kategori.

Som alla vet är slutspelet ”ett annat djur” och ställningen är 0-0 innan uppkast. BC Luleå modell 22/23 är minsann inte lätt att räkna på. Det är som ”rysk roulette” när BC Luleå med gubbar som Michael Gilmore spelar, ingen vet vad som finns i pipan.

Herrarnas kvartsfinaler gäller bäst av fem med formatet H-H-B-B-H. Därefter gäller bäst av sju i semifinaler och final.

Kvartsfinal 1:5.
Torsdag 23 mars
Borås Basket vs Södertälje BBK (kl. 19:04) Boråshallen.
Jämtland Basket vs Köping Stars (kl. 19:04) Östersunds sporthall.
Fredag 24 mars
Norrköping Dolphins vs Nässjö Basket (kl. 19:04) Stadium Arena.
Umeå BSKT vs BC Luleå (kl. 19:04) Umeå Energi Arena.

Bloggens tips;
Vidare från kvarten går Borås, vi säger väl med 3-1 i matcher mot SBBK. Ettan ska därefter spela semifinal mot vinnaren av fyran/femman, alltså Umeå/Luleå. Norrlagens serie är av 50/50-karaktär. BSKT får tipset med 3-2 grundat på mer stabilt uppträdande.
Semifinal: Borås vs Umeå.
Ingen överraskning att Jämtland tar sig till semifinal med klara 3-0 på Köping. Nässjö är bra hemma, men ett Norrköping som växlar upp ska inte tappa någon match, sålunda 3-0 Dolphins.
I fjol vann Norrköping guldet efter 4-2 i finalserien mot Jämtland. Enligt Bloggens tips möts de denna gång redan i semi.
Semifinal: Jämtland vs Norrköping.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.