Umeå kroknade i E4-derbyt

Under mellandagarna blir det två E4-derbyn i norr.  Första ronden mellan Umeå BSKT och BC Luleå i Umeå Energi Arena.

Umeå gjorde det jättebra i 25 minuter och hade ledningen med tio poängs marginal – men orkade inte alls när Luleå började spela försvar och Mucius satte igång att vräka i poäng.
Matchen avgjordes sista fem minuterna i tredje perioden då BSKT fick ihop 4 poäng mot Luleås 20.
Allt landade i stora siffror för BC inför 622 åskådare i Umeås hemvändarmatch.

Matchen slut: Umeå-Luleå 80-103.

Coachernas summering:
– Så länge vi följde vår gameplan gick det bra, men när vi började kollapsa i försvar i andra halvlek så kunde Luleå sänka nio trepoängare. Dessutom skulle alla försöka vara hjältar så vi slutade dela bollen i anfall och när man släpper loss ett så talangfyllt lag som Luleå så slutar det så här. Nästa match är på lördag, tills dess får vi analysera det här och se vad vi kan ändra, vi har ingen press på oss och det betyder att vi har möjlighet att göra nya saker, säger Umeås Gabo Loaiza.

– Det är mycket försvar det handlar om och vi satt väl lite kvar i bilarna i början. Men det blev bara en liten hårtork i pausen, vi drabbades aldrig av panik eftersom vi vet att Umeå spelar med hög energi men får svårt att stå emot oss i 40 minuter. Nu laddar vi om och på lördag ska Sjöberg vara tillbaka och sätta sina rejäla screens, säger Luleås Håkan Larsson.

Matchfakta:
Umeå – BC Luleå 80–103 (24–25, 27–20, 21–33, 8–25).
Umeå: Anton Lindqvist 17, Will Butler 16, Jordan Peltier 14, Tim Finke 10, David Czerapowicz 9, Nils Botold 7, William Hansson 5, Alexander Yemane 2.
Luleå: Isaiah Mucius 24, Jonatan Arvidsson 21, Gustav Hansson 17, Kentwan Smith 16, Ed Polite 10, Denzel George 7, Daniel Hansson 5, Sergey Sepman 3.
Publik: 622.

Bloggens matchrapport:
Från uppvärmningen kan noteras att gästerna saknar centern Tobias Sjöberg (febersjuk). I hemmalaget finns två spelare vid sidan, det är Melker Lindblom (axelskada) och Andreas Jönsson.

Umeås startfemma: Jordan Peltier, David Czerapowicz, Tim Finke, Nisse Botold och Will Butler.
Från bänken: William Hansson, Anton Lindqvist, Alexander Yemane, Manne Lundmark, Isak Andersson,
Luleås startfemma: Jonte Arvidsson, Gustav Hansson, Daniel Hansson, Kentwan Smith och Isaiah Mucius.
Från bänken: Denzel George, Ed Polite, Sergey Sepman och Atle Mellquist.

Första perioden: 24-25.
Jämnt läge första sex minuterna och 13-14 på tavlan – därpå ett miniryck av Luleå till 13-21 och Gabo Loaiza måste kalla matchens första timeout. Gästernas Arvidsson vassast i öppningen med sju poäng.
Efter taktiksnacket kör Umeå några snabba anfall med attack och får med sig straffkast. Laget tar sig tillbaka till 19-21. I spel för BSKT Hansson, Lindqvist och Yemane tillsammans med Botold och Czerapowicz. På bänken alltså Peltier, Butler och Finke.
Publiken jublar stort när Umeå stjäl boll och Botold sänker en trepoängare för ledning 24-23. Dags för timeout Håkan Larsson BC Luleå.
Butler in in i sista anfall Q1, tyvärr stegel och bollen till BC för två poäng.

Bilden: Umeås William Hansson har tagit sig förbi Luleås Gustav Hansson och gör poäng.

Andra perioden: 27-20.
Umeå en kort stund i fem poängs ledning vid 34-29, detta efter fem raka Peltier-poäng.
Bra sekvens av BSKT och på offensiv retur kan Butler lägga i 40-34. Detta mitt i Q2.
Luleå hänger inte med i försvar och när Finke enkelt gör 42-34 är det dags för nytt taktiksnack Håkan Larsson.
BC gör fyra raka innan Lindqvist dunkar i 44-38. Sånt gillar hemvändarpubliken.
George blir förste man att nå tre foul.
Härlig fajt när flera spelare slänger sig på golvet för att vinna lös boll.
Trea från Finke för 48-40 och på det en mäktig block av Botold.
Klassiskt trepoängsspel av Lindqvist – ger 51-42.
Halvleken avslutas med utdelning på straffkast för gästerna (lagfoul).

Läget i paus: Umeå-Luleå 51-45.
Summering:
Charmant första halva av BSKT. För Luleås del helt enkelt för öppet bakåt.

Tredje perioden: 21-33.
BC lär ha snackat försvar under pausen. Första poäng i tredje blir en layup av Peltier. Följ av floater Czerapowicz som betyder 55-45.
Gustav Hansson öppnar det offensiva andra halvlek för Luleå. Han har klivit fram och är på 14 pinnar tidigt i Q3.
Överlag är det så långt en match med fåtal trepoängsskott som gått i korgen. Umeå har fått i fyra och Luleå tre.
Butler är på denna kväll, spelar bra och når 16 poäng. Han och Peltier synkar.
Derbyt har skön intensitet och Luleå har öppnat Q3 med skärpa.
Mitt i perioden har vi 63-58. Så sänker Czerapowicz en trea. Han följer upp med layup för 68-58.
Gustav Hansson svarar med trea. Följs av trea George. Anar vi en smula trötthet i hemmalaget. Det blir ett par turnovers och Arvidsson fixar ned avståndet till 68-67.
Alltså en ”run” av Luleå på nio raka poäng.
Umeå får trea av Lindqvist innan Arvidsson gör två plus bonuskast. Läget 71-70.
Några snabba fouls och Umeå står på lagfoul. Luleå får gå till välgörenhetslinjen.
George ger gästerna ledningen 71-72.
Umeå hade 5 turnovers på hela första halvlek, nu har det blivit 5 på några minuter.
Hemmalaget tvingas också till några långa anfall och hamnar i lite tidsnöd.
Mucius sänker två raska treor i slutsekunderna av tredje.
Vips har Luleå ledningen vid 72-78.

Läget inför sista: Umeå-Luleå 72-78.
Det går fort i hockey. Och i basket.
Sista fem minuterna i tredje perioden gjorde Umeå 4 poäng medan Luleå gjorde 20.

Fjärde perioden: 8-25.
Mr Mucius öppnar med ännu en trea.
Umeå har tappat allt flyt och skjuter tomt
Mucius dunkar i 72-85.
Timeout Umeå.
Tid kvar: 6 minuter 51 sekunder.
Game Over. Mucius skickar i ännu en trepoängare. Nästa trea är från Smith.
För Umeå går inte ens Peltiers layups i korgen. Och Finke missar grovt nära korgen.

Umeå gjorde det jättebra i 25 minuter – men orkade inte alls när Luleå började spela försvar och Mucius satte igång att vräka i poäng.
Allt landade i stora siffror för BC.
Det mesta studsar in för Luleå, som när inhopparen Sepman ser en trea studsa för att till slut leta sig ned i korgen.

x x x x x

Övriga matchfakta SBL Herr.

Nässjö – Borås 84–93 (20–29, 22–23, 23–26, 19–15).
Nässjö: Charles Barton 17, William Gutenius 15, Shanquan Hemphill 12, Cole Long 11, Nyameye Adom 10, Abdou Medjedoub 7, Elias Weibert 6, Dartaye Ruffin 6.
Borås: Ibi Watson 22, Jarred Godfrey 20, Chris McKnight 14, Fredrik Andersson 12, Ryan Logan 12, Simon Gunnarsson 5, John Brändmark 4, Ludvig Johansson 2, Andreas Person 2.
Publik: 1 123.

Jämtland – Uppsala 76–75 (25–21, 17–18, 13–22, 21–14).
Nisre Zouzoua lade i vinnande layup ett par sekunder före slutsignalen. Noterbart är att skadedrabbade Jämtland fick se centern Flo Thamba halta av redan i slutet av första perioden efter en smäll mot ena knät.
Jämtland: Tra Holder 27, Felix Edwardsson 14, Anes Zekovic 13, Moltas Gyllebring 7, Hannes Widell 6, Yoel Weldegergis 5, Nisre Zouzoua 4.
Uppsala: Isaiah Powell 21, Lukas Friberg 16, Gustav Moberg 12, Henrik Jädersten 10, Niklas Larsson 9, Marcus Stålberg 7.
Publik: 1 640.

Köping – Södertälje 91–94 efter förlängning (21–18, 29–16, 19–24, 14–25, 8–11).
Anthony Durham sänkte vinnande trea med fem sekunder kvar av övertiden.
Köping: Brett Reed 22, Jayden Martinez 18, Christian Keeling 13, Tim Carlsten 11, Ben Okhotin 9, Erik Persson 7, Mattias Herlitz 5, Jacob Hadi 3, Kevin Peterson 3.
Södertälje: Anthony Durham 32, Walter Bueriberi 20, Lazar Radosavljevic 17, Nick Spires 17, Jorge Mejias 5, Martin Pahlmblad 3.