Halvtid för Umeå

Svenska Basketligan Herr har nått halvtid. 16 omgångar är avverkade av de 32 som ingår i grundserien (lagen möts fyra gånger, två hemma/två borta).
Bloggen har kikat lite på hur Umeå BSKT:s spelare klarat sig efter halva serien.

Laget har vunnit två matcher och det borde varit åtminstone ett par vinster till, särskilt hemmamatcherna mot Uppsala och Köping strax före jul var en skuffelse.

Med 14 förluster är det inte så konstigt att Umeå ligger i botten sett till lagstatistiken. Offensivt är BSKT sämst med snittet 78,1 gjorda poäng per match och även defensivt är det bottensiffror med 93,4 insläppta poäng per match.

Individuellt;

Godkänt betyg:
David Czerapowicz, som spelade på samma college som Steph Curry (Davidson), fyller 25 i januari och gör sin andra säsong i Umeå. Han är i första hand en skytt med grönt ljus och fyrar av tio trepoängsförsök per match, så här långt denna säsong ligger han på träffprocenten 32,9. Totalt 15,4 poäng, 3,4 returer och 1,8 assists per match. Som poängmakare är han på 14:e plats i ligan. Blir stadigt bättre på båda sidor planen.

Nils Botold, uppväxt och basketfostrad i Umeå, har visat vad han kan när han verkligen fått chansen med speltid i ligan. En tvåvägsspelare med meriter från U20-landslaget. I halvtid är han bäst av alla i ligan på att stjäla bollen av motståndarna, hela 25 steals har det blivit för 21-åringen. På 22 min/match har Nisse snittat 9 poäng, 4,3 returer och 0,9 assists. I skyttet 63,8 procent på tvåorna, 31,6 procent på treorna, samt 87 procent på straffkasten. Ett utropstecken!

Anton Lindqvist från Äli Basket i Ängelholm har representerat Sverige i flera ungdomslandslag och gör som 21-åring sin fjärde (!) ligasäsong med Umeå BSKT. Med utökad speltid blir det rejäla kliv framåt och i halvtid 23/24 har han ett snitt på 21 min/match med 8,5 poäng och 1,8 returer. Ett kännetecken för Anton är starkt defensivt jobb. Positiv prognos på killen som behöver bli lite fysiskt starkare.

Helt okej:
Jordan Peltier, 28, har denna säsong gjort comeback efter skadefyllda år. I Umeå har han kunnat spela 12 av de 16 inledande matcherna med ett snitt på 13,1 poäng, 6,1 assists och 3,3 returer. Pointguard som gärna attackerar korgen och har en spelstil med spektakulärt trixiga passningar (som även lett till 3,6 turnovers per match). 6,1 assists per match gör Peltier till ligans tredje främsta målpassare. Kan totalt sett bättre, men visst är det förståeligt att det fattas en del när han inte spelat basket på ett par år.

Will Butler fyllde 27 strax före jul. Center med rötter på Jamaica som haft en del knäproblem under sin karriär och under tiden i Umeå operationer för menisk och brosk. Han är inne på tredje året med BSKT och den här säsongen har det blivit spel i 13 matcher med snittet 10,2 poäng, 7,5 returr och 2,1 assists. Har ännu inte nått den offensiva nivå han höll första året i Umeå då det blev 15,5 poäng per match. I returtagningen är han sjätte främst i ligan. Orkar inte riktigt med defensivt när han har för många minuter på plan.

Tim Finke är 24-årig amerikan som kom till Umeå för sin första proffssäsong efter collegespel på Wright State. En allroundspelare som så här långt i SBL snittat 12,4 poäng, 6,9 returer och 2,0 assists. Spelade som guard på college men har fått hålla till på större position i BSKT. Har bäst skottprocent från lång distans med 39,5 procent på treorna. Har en del märkliga missar nära korgen.

William Eriksson Hansson, 25-årig pointguard från BK Vråken i Luleå, som delar på spelfördelarjobbet med Jordan Peltier. Denna säsong drygt 22 min/match och ett snitt på 9,7 poäng, 3,3 assists och 1,1 retur. Farligast från distans med sina 36,7 procent på trepoängarna. Fattas ännu en gnutta självförtroende och hämmas en del av att domarna envisas med att ta en hel del ”rookie”-fouls på honom.

Inhopparna:
Melker Lindblom är en Umeå-produkt som blir 21 i januari, pointguard på 185 cm som denna säsong gjort inhopp med 8 min/match, vilket gett 2,9 poäng, 0,7 assists och 0,4 returer. har mer utveckling i sig, men lite knepigt att vara tredjeval på position 1.

Alexander Yemane, 24, började i BK Gladan i Luleå och har tidigare provat ligalyckan i Jämtland och BC Luleå. Powerforwardens andra säsong i Umeå har störts av en vadskada, det har blivit korta inhopp i sju matcher. Bör få mer speltid under andra halvan av säsongen.

Andreas Jönsson, 25-åring med Solna Vikings som moderklubb är ny i Umeå och det har blivit 7 matcher med korta inhopp. Har hittills inte gjort något avtryck.

Emanuel Lundmark – 20-årig umekille som kombinerar ligainhopp med spel i Umeås lag i basketettan norra. Fått snålt med chanser.
Isak Andersson – 17-årig umekille som kombinerar ligainhopp med spel i Umeås lag i basketettan norra. Framtidsnamn.
Arvid Strömsten – 16-årig umekille som kombinerar ligainhopp med spel i Umeås lag i basketettan norra. Framtidsnamn.

Har lämnat som underkänd:
USA-forwarden Jared Chatham fick lämna Umeå före jul efter 12 matcher med ett snitt på 6,7 poäng och 5,3 returer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.