Slutspelstipset

Efter en lång påskhelg är det äntligen dags för slutspelsbasket.

Bloggen famlar efter att hitta en skräll i kvartsfinalerna, men det landar i att hemmaplansfördelen avgör.

Herrarnas kvartsfinaler gäller bäst av fem i formatet H-H-B-B-H.
Placering i grundserien inom parentes:
Norrköping (1) – Köping (8), Jämtland (2) – Uppsala (7), Borås (3) – Södertälje (6) och BC Luleå (4) – Nässjö (5).

Första ronden:
Tisdag 2/4, kl 19.04: Norrköping – Köping.
Tisdag 2/4, kl 19.04: Jämtland – Uppsala.
Onsdag 3/4, kl 19.04: Borås – Södertälje.
Onsdag 3/4, kl 19.04: BC Luleå – Nässjö.

Bloggen tippar:
Det blev ingen långresa för Umeå BSKT som missade slutspelet, i stället får Köping Stars åka de tolv milen till Norrköping för den mindre avundsvärda uppgiften att möta mästargänget Dolphins. Till råga på allt har Köping blivit av med både Jayden Martinez och Ben Okhotin.  Klara 3-0 i matcher för Norrköping.

Sista dansen för Adnan Chuk som coach i Jämtland inleds med en svängom i kvarten mot Uppsala. I grundserien har ”Jotti” Nikolaidis matchat tabellsjuan till fyra busjämna matcher (en vinst) mot guldkandidaten från Östersund. Men efter att Uppsala tappat först Jeremiah Paige och sedan Isaiah Powell så ser det tuffare ut. Blir 3-0 i matcher för Jämtland.

Borås hade en lång startsträcka med en rad förluster på höstkanten, före jul blev det också 0-2 i matcher mot Södertälje. Helt annorlunda vårsäsong för coach Henrik Sonkos mannar som radade upp segrar och avrundade grundserien med 82-76 hemma mot sin kvartsfinalmotståndare. Rutinerade SBBK har frågetecken för pointguarden Jorge Meijas, men evigt unge Martin Pahlmblad är inte kul att möta i ett slutspel. Tippar tajta 3-1 för Borås.

BC Luleå stannade på samma poäng som Jämtland och Borås men blev ”bara” fyra i tabellen, två övertidsförluster bakom den missräkningen. I inbördes mot Nässjö tog Luleå 3-1 i serien, men 0-2 i svenska cupens semifinal, alltså summa 3-3 under säsongen. På förhand är känslan att detta kan bli den jämnaste ”kvarten” men att hemmaplansfördelen avgör. Utgångstipset 3-2 till Luleå.

Troliga semifinalerna (bäst av sju) blir Norrköping vs Luleå och Jämtland vs Borås.

Önskefinalen: I fjol tog Dolphins guldet med 4-2 mot Borås. I år vore det häftigt med en sjunde avgörande mellan Norrköping och Jämtland.

x x x x x

Noterbart efter grundserien i SBL Dam är att Bloggen röstade på Sara Månsson som ”Årets domare” och så tyckte förstås också en klar majoritet. Välförtjänt pris för tredje året i rad.

Det råder ännu inte jämlikhet mellan ligorna så damernas kvartsfinaler gäller bäst av tre. Format: H-B-H.

Så spelas SM-kvartsfinalerna:
Första ronden:
Tisdag 2/4, kl 19.00: Södertälje (1) vs Alvik (8).
Tisdag 2/4, kl 19.00: Luleå (3) vs Mark (6).
Onsdag 3/4, kl 19.00: Norrköping (2) vs Högsbo (7).
Onsdag 3/4, kl 19.00: Uppsala (4) vs Östersund (5).

Bloggen tippar:
SBBK krossade Alvik i båda grundseriemötena och ingenting tyder på annat scenario i slutspelet. Ligans största stjärna Klara Lundquist har snittat 21,6 poäng, 10,6 returer och 5,4 assists och kommer att leda sitt lag på bekväm resa genom kvarten. 2-0 i matcher.

Luleå vs Mark hade kunnat bli lite dramatisk med omvänd hemmaplansfördel. Tyvärr för Mark, som avslutade grundserien i högform, så är regeln att högre rankade Luleå startar hemma i Luleå Energi Arena. Regerande mästarlaget har att handskas med en axelskada på Tayah Burrows, men kan sannolikt låta henne köra rehab i väntan på en semifinalrunda. 2-0 för Luleå i kvarten.

Norrköping knäppte Luleå två gånger om i grundserien och knep tabellens andraplacering. Högsbo blev klart vassare efter coachbytet, men har inte mycket att hämta mot Stella Johnson och kompani. Klara 2-0.

Efter en rad år i Umeå och utomlands är veteranen Tiffany Brown tillbaka i Uppsala, hon levererade 33 poäng plus 8 assists i sista grundomgången och är förstås nyckeln i kvarten mot Östersund. I grundserien vann lagen sina respektive hemmamatcher med liten marginal. Lagen möttes även i SM-kvarten förra våren, då vann ÖB i två tajta matcher. Uppsala har mer spets, tipset med viss tvekan denna gång 2-1 för Östersund som har bredare trupp.

Troliga semifinalerna (bäst av fem) blir Södertälje vs Östersund och Norrköping vs Luleå.

SM-finalen: I fjol tog Luleå guldet med 3-1 mot Södertälje. SBBK försöker igen och har uppgraderat sitt lag, inte minst med forwarden Maria Jespersen, men saknar knäskadade Elin Eldebrink. I år kan det mycket väl bli Norrköping (3-2 i matcher i semi mot Luleå?) som finalmotståndare. Bästa manus: Klara Lundquist avgör i femte finalronden och får sitt efterlängtade guld.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.