Silly: Kvar med brorsan

Av , , Bli först att kommentera 0

Då är det klart att bröderna Hansson fortsätter att spela ihop, efter succésäsongen i Umeå BSKT värvades duon till BC Luleå och så blir det även 24/25.

– Det känns rätt att stanna. Det är många bra spelare som skrivit på och jag får spela med Gustav (Hansson, storebror) vilket jag gjort de senaste åren. Jag ser fram emot att sätta igång med en ny säsong, säger BC Luleå-guarden Daniel Hansson.

– ”Danne” är både en duktig skytt och försvarsspelare som betyder mycket för BC Luleå. Hans signatur gör också att vi fortsätter att jobba vidare med en stark svensk stomme. Det är väldigt viktigt för att vi ska kunna nå så långt som möjligt, säger BC Luleås klubbchef Per Sandström.

x x x x x

Högsbos herrar är nykomlingar i SBL och efter en rad förlängda kontrakt ur truppen från Superettan har klubben nu klart med den första nya importspelaren.

Klar för Högsbo är amerikanske powerforwarden Dontay Bassett, 26 år och 206 centimeter.

Erfarenheten av spel i Europa tycks bestå av 15 matcher säsongen 22/23 med Opava i Tjeckien, inkluderat spel i CL-kval och Europe Cup. på 26 min/match snittade Basset 16 poäng + 7 returer.

NBA-kontraktet klart

Av , , Bli först att kommentera 0

Via basketgymnasiet i Luleå och spel med BC Luleå, vidare till college och därifrån har nu Pelle Larsson ett färdigt NBA-kontrakt med Miami Heat (bilden är en skärmdump från klubbens hemsida).

Miami Heat anger inga detaljer om kontraktets omfattning – men uppgifter från

NBA-experten Michael Scotto på HoopsHype skriver på X (tidigare twitter) att avtalet är treårigt och värt 57 miljoner kronor. Inte illa för en kille som valdes som nummer 44 i den nyligen genomförda draften.

Silly: Ännu en följer coachen

Av , , Bli först att kommentera 0

Ännu en spelare följer coachen som kombinerar uppdraget som Danmarks förbundstränare med att bygga ett allt starkare Högsbo Basket.

Alva Stark lockar inte bara med sig stjärncentern Jessica Kelliher från Östersund – samma väg går även Astrid Frankl Sandberg.

Den i höst 21-årige landslagsmeriterade guarden som blev ”Årets stjärnskott” säsongen 22/23 fortsatte att utvecklas 23/24 då hon snittade 9,1 poäng, 3,7 returer och 3,4 assists.

Nytt tungt avbräck för Östersund och ny stark värvning av Högsbo.

Uppdatering:  Alva Stark hämtar ytterligare en spelare med Östersunds-anknytning – det handlar om 26-åriga USA-guarden Hannah Whitish som spelade i svenska ligan med Östersund säsongen 22/23 då hon snittade 14 poäng, drygt 7 returer och 5 assists. Trepoängsskyttet var då drygt 41 procent.

x x x x x

Uppdatering:

I dagsläget har Östersund Basket två spelare under kontrakt inför 24/25 – först kom en förlängning med hemmafostrade Jonna Nilsson.

Därefter följde nytt kontrakt för Emilia Forss som är på väg tillbaka från knäskada.

”Hon är tokfokuserad på att komma tillbaka från skadan och hon kommer bidra mycket till tävlingskulturen vi ska skapa nästa säsong”, säger nya Östersunds-tränaren Mady Mahdy.

x x x x x

Forwarden Pernilla Sörensen har kritat på förlängt kontrakt med Alvik Basket.

”En av våra viktigaste spelare väljer att skriva på igen. Vi ser fram emot att Pernilla kommer tillbaka nästa säsong och spelar på en hög nivå. En spelare som är en av landets absolut bästa skyttar och bidrar med fint ledarskap!”, säger Alviks head coach Daniel Nilo.

x x x x x

Lämnar Alvik gör finländska pointguarden Lotta Vesilouma – som presenteras som nyförvärv hos AIK.

– Riktigt kul att Lotta väljer spela för AIK nästa säsong. Jag tror Lotta har mer att visa i svenska ligan än det vi tidigare har sett och tror i år kommer hon få sitt stora genombrott i karriären. Lotta kommer förstärka AIK på guardsidan och kommer göra oss mer slagkraftiga denna säsong.”, säger sportchefen Viktor Bengtsson.

Silly: Import till republiken

Av , , Bli först att kommentera 0

Herrligalaget från republiken Jämtland som huserar i Tegeltemplet i Östersund har gjort klart med den första nya importspelaren till säsongen 24/25.

24-årige amerikanske guarden Akili Vining, listad som 188 cm,  kommer från collegespel på olika skolor och sista året representerade han UT Arlington Mavericks där han snittade 6,7 poäng, 2,4 returer och 2,4 assist per match.

– Vi fick bra referenser på Akili och gillade vad vi såg när vi började titta närmare på hur han agerar på planen. Vi tycker att han har hög potential och en intressant blandning av atleticism, spelförståelse och teknik. Han har visat under sin karriär att han båda kan axla rollen som poängplockare (snittade 18 poäng säsongen 22/23) men vi ser framförallt en spelare som jobbar hårt och sätter laget i första hand, säger Jämtland Baskets head coach Andris Kehris.

Silly: Guld-MVP tillbaka

Av , , Bli först att kommentera 0

Jahapp. Norrköping Dolphins staplar SM-guld (fyra raka) och satsar vidare mot Europa. Laget för 24/25 kommer inte att bli lätt att tas med – nu är 2023 års guld-MVP Devonté Green tillbaka!

Amerikanske stjärnan lämnade Dolphins som finalseriens MVP och skrev på ett fett kontrakt med en klubb i Kina – men  slet av hälsenan och tvingades ägna hela förra säsongen åt rehabilitering. För sin comeback har 27-åringen valt att återvända till Norrköping.

– Han kommer hjälpa oss genom att skapa för sig själv och skapa övertag som andra i laget kan dra nytta utav. Han är en duktig försvarare som kan utföra flera uppgifter i försvarsspelet. Vi vet att vi behöver en viss dos av tålamod med tanke på hans tidigare skada, men vi vet också att han fått bästa möjliga hjälp och kommer fortsatt ha det i Norrköping Dolphins med klubbens kompetenta medicinska team. Dessutom har Devonté själv varit väldigt proffsig och målmedveten för att ta sig tillbaka till toppform, säger coach Mikko Riipinen.

Dolphins lag för 24/25 just nu: Devonté Green, Keenon Cole, Nathan Dawit, Pierre Hampton, Sebastian Forsling, Tim Schüberg, Adam Ramstedt och Marcus Tyus.

x x x x x

Silvergänget Borås Basket fortsätter jaga guldlycka i SM-slutspel och behåller svenska nyckelspelare, nu är även Simon Gunnarsson klar med förlängt kontrakt.

– Simon är enligt mig Borås Baskets bästa försvarsspelare genom alla tider. Han sätter alltid laget först och är därför en av våra viktigaste spelare. Han är bara 29 år och har många bra säsonger framför sig, säger coach Henrik Sonko.

 

Silly: Mäklaren klar

Av , , Bli först att kommentera 0

23-åringen från Boden kombinerar jobbet som mäklare med basketspel i ligan – nu är Sandra Hedlund klar för ytterligare ett år i Luleå Basket.

– Sandra gjorde som alla vet en ruggig säsong förra året – på det positiva sättet. Hon bidrog med skytte och försvar på boll som höll otroligt hög nivå. Vi ska bygga vidare på det momentum som finns och fortsätta utvecklas, säger Luleås sportchef och coach Robin Sandberg.