Ovanligt norrderby med nyckelord

Höstens stora positiva överraskning i basketligan är Umeå BSKT. Laget har sex raka segrar inför fredagens prestigederby hemma mot BC Luleå och en mycket ovanlig tabellsituation där Umeå är tvåa och Luleå trea.

Luleå är inne på sin 31:a säsong i högsta ligan och ståtar med åtta SM-guld, varav sju titlar under eran då klubben gick under namnet Plannja.

Umeå har precis startat sin nionde ligasäsong och har ännu kvar att vinna en match i SM-slutspel. Bästa resultatet i grundserien är femteplatsen säsongen 2017/2018 då det blev totalt 13 vinster med Jesper Gustavsson som coach och bärande spelare som Arik Smith, Eric Gilchrese, Egal Saleman och André Nilsson.

Det är inte bara dagsläget i tabellen som är ovanligt, Bloggen noterar att till och med NSD:s Peter Lindvall faktiskt för första gången någonsin utnämner ”lillebror” Umeå som favorit mot ”storebror” Luleå. Bara en sån sak!

Mer läsning (PLUS): Coachens spel med viktigaste schackpjäsen

Umeås coach Boris Balibrea är känd för att slipa på vinnande matchplaner – men inför ett ovanligt smaskigt derby så säger han egentligen bara en sak. Ni vet att en mäklar-klassiker är ”läget, läget och läget”. Nu säger Balibrea ”ödmjuka, ödmjuka och ödmjuka”.

– Det viktigaste är att vara ödmjuka. Vi har nu tagit några stora segrar men kan inte glömma vilka vi är och tänka att vi är någon sorts ligafavorit. Och vi kan på intet sätt på något vis jämföra oss med Luleå och den klubbens fantastiska baskethistoria, deras framgångar, deras publik, med mera. I Umeå är vi ännu långt efter även och det måste vi respektera, även om vi för stunden råkar vara en plats över dem i en jämn tabell.

– Våra spelare måste vara ödmjuka och jobba hårt. Luleå har fått tillbaka Adam Rönnqvist som alltid är farlig, de har Jonte Arvidsson och Denzel George och tre väldigt bra amerikaner i Griffin, Bailey och Gilmore. De har alla grönt ljus, är bra en mot en och kan ta avslut snabbt, något som kan göra det obekvämt för oss.

– Luleå lär komma extra motiverat och revanschuget till Umeå. Kan vi vara ödmjuka, ha koll på den lite oberäkneliga duon Bailey och Gimore och hålla fokus i 40 minuter, så får vi se vad som händer, säger Balibrea.

Notera att…

… Uppkast i Umeå Energi Arena är kl. 19:04 fredag.

… Tabelltvåan Umeå har åtta segrar, tabelltrean Luleå har sju segrar.

… Lagen möttes uppe i Luleå för en månad sedan, då vann Umeå en tuff match med siffrorna 92-88.

… Luleå har nyligen fått hem Adam Rönnqvist efter en misslyckad tid som proffs på Island.

… Umeå har nyligen fått in Aleksa Solevic som tillfällig förstärkning då laget har skador på trion William Hansson, Anton Lindqvist och David Czerapowicz.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.