Klar seger för Udominate

I årets sista matchomgång i basketligan dam spelades Visby v.s. Udominate.

Umeå-laget vann stort på bortaplan i en match som ändå inte var någon höjdare. På positiva kanten fanns försvarsspelet och två stora profiler i Brianna Kiesel och Lisa Koop. En som sköt perfekt var Sandra Hansson som sänkte fem av fem tvåpoängsskott. Bästa returtagare Gigi Mazionyte med 14.

– Efter ungefär 14 minuters spel kom vi igång som lag med riktigt bra försvarsspel och det var nyckeln, säger coach Julian Martinez Alman.

Mer läsning: Nyårslöftet: ”Ska träna ihop oss mer”

Slut: Visby-Udominate 59-79 (16-26, 19-19, 15-18, 9-16).
Umeås poäng: Lisa Koop 20, Brianna Kiesel 19, Tiffany Brown 12, Sandra Hansson 10, Gigi Mazionyte 7 (+ 14 returer), Mante Kvederaviciute 7, Isabell Edholm 2, Danielle Elvbo 2.
Visby: Brandy Montgomery 19, Rashida Timbilla 14 (+ 15 returer), Nici Gilday 11, Regina Palusna 5, Felicia Camara-Ponturo 5, Johanna Wolde 4, Tova Ihse 1.

Så här var matchrapporteringen:

Umeå-laget har flugit tio spelare tll Gotland, fem svenskor och fem importer. Saknas gör kroatiska landslagsforwarden Ana-Marija Begic som är sjuk.

Udominate startar med: Brianna Kiesel, Danielle Elvbo, Mante Kvederaviciute, Gigi Mazionyte och Lisa Koop.
På bänken: Tiffany Brown, Sandra Hansson, Isabell Edholm, Emelie Enjebo och Frida Modig.

Visbys startfemma: Nici Gilday, Brandy Montgomery, Felicia Camara-Ponturo, Rashida Timbilla och Regina Palusna.

Vi får se hur det går att följa matchen. Livesändningen från Visby tycks ha dött ett par minuter innan uppkast. Bara hoppas att gänget på Ön får igång prylarna igen. Tills vidare finns endast live-stats att hålla sig till.

Första perioden: 16-26.
Efter tre min: Ställningen 4-4.
Och där gick livesändningen igång igen vid ställningen 8-15 efter drygt sex minuter. Det gick att se snabbt uppspel till 8-17, sedan sändningsavbrott igen. Väldigt hackigt med denna stream.
Summering: Bra start av Udominate som försvarade helt okej, och anföll med variation. Lisa Koop toppar med 10 poäng. Dock ett minus i sista sekunden med en foul på Gilday långt från korgen – vilket gav Visbys amerikanska tre straffkast som hon satte.

Andra perioden: 19-19.
Tidigt tredje foulen på Lisa Koop. Inte bra för Umeå. Visby öppnar med 6-1 och knappar in på Umeås försprång. 21-27 ett par minuter in i andra. Det blir sedan 25-30 och timeout för gästerna som spelar med inbytta spelare som Edholm och Hansson. Lite lättare för Visbys importstjärnor. Därefter byts Brianna Kiesel tillbaka in som pointguard, den tid Tiffany Brown varit inne som etta har inte gått så bra, Brown har minus elva i plus/minus. Udominate med Kiesel går till 32-40. Kiesel spelar mkt bra försvar.

Ställningen i halvtid: Visby-Udominate 35-45.
Summering: Tio poängs marginal för Umeå i paus, mycket tack vara Lisa Koop (16 poäng), tyskan har även hållit Palusna på två poäng.  Stark även Brianna Kiesel (9 poäng och banans defensiva drottning). Men flera saker är inte alls bra i gästernas spel, en enda assist i första halvlek… mot hemmalagets 10, och Visby leder returerna med 14-11. Något som kan bli problem för Visby är orken, laget spelar sina fyra importer nonstop och Gilday har plockat upp fyra foul, plus tre foul för Timbilla.

Ett slutresultat damer: Uppsala-AIK  72-98
Ett slutresultat herrar: Södertälje-Uppsala 81-87

Tredje perioden: 15-18.
Bra periodstart för Visby med fyra raka. Noteras att Umeå startar andra halvlek med Kiesel och Brown inne samtidigt. Johanna Wolde i Visby drar på sig två snabba osportsliga foul och får därmed lämna hallen. Ställning 41-50 efter drygt två minuter.
Sedan åker Lisa Koop på sin fjärde foul i matchen.
Mitt i tredje är ställningen: 45-53. Visby är klart med i matchen. Umeå får lite mer marginal då Kiesel lägger i 45-57 efter en steal. Sedan fyller Brown på med fyra raka till 45-61. Udominate åker på lagfoul i tredje. Efter ytterligare någon blåsning mot Umeå så åker gästernas bänk på en teknisk foul för snack. Umeå vilar Koop till sista perioden. Svag offensiv avslutning på tredje för gästerna.

Ställningen inför sista: Visby-Udominate 50-63.

Fjärde perioden:  9-16.
Brianna Kiesel bara springer ifrån motståndarna som börjar ha sega ben. Snabba layups ger 52-69 två minuter in i fjärde. Timeout Visby.
Kiesel får gå till bänken för att vila, med åtta minuter kvar och 17 poängs ledning för Umeå. Koop är ännu utanför spel.
Matchen går in i en hafsig sekvens där båda lagen missar sina avslut. Edholm missar exempelvis två raka layups. Hemmalaget har ohyggligt svårt att få bollen i korgen. Udominate håller tätt bakåt.
5 min kvar: 54-71. Koop tillbaka in.
Matchen är i pratiken över. Visby ger speltid till tjejer som exempelvis Tova Ihse född 00 och Felicia Thomsson, född 02.

Slut: Visby-Udominate 59-79

Slutresultat herrar: BC Luleå-Jämtland 96-64, Norrköping-Borås 83-76.