Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Thomas Östros anklagar regeringen för att bedriva skattepoplulism

Läser på gårdagens SvD Brännpunkt att Thomas Östros (S) anklagar regeringen för att bedriva skattepoplulism. Han skrev bland annat:

"Regeringen ärvde 70 miljarder kronor i överskott. Det har nu förbytts i ett underskott om 70 miljarder. Välfärdens kärna fick stå tillbaka när sänkt skatt på stora förmögenheter och höga inkomster prioriterades. Klyftorna har vuxit. "

Thomas Östros som har en rejäl nationalekonomisk utbildning vet mycket väl att en statsbudget är konstruerad som så att den skall gå med överskott under goda år, för att under sämre år kunna klara av underskott. Det är ju nämnligen så att när ekonomin går in i lågkonjunktur så går utgifterna upp när intäkterna ned, precis tvärtom är det när ekonomin går in i högkonjunktur. Det viktiga är då inte budgetbalansen ett visst år, utan den totala budgetbalansen sett över en hel konjunkturcykel. Här står faktiskt alla riksdagspartierna utom Vänsterpartiet enade om att överskottet i de offentliga finnanserna skall vara 1% av BNP över en konjunkturcykel.

Så när Thomas Östros säger att regeringens politik har tagit statens finnanser från överskott till underskott under mandatperioden, då glömmer han att räkna med den finnanskris som drabbade världen under 2007-2009 samt den efterföljande globala lågkonjunktur som följde därefter. Detta slår väldigt hårt mot en liten öppen ekonomi som Sverige där utrikeshandeln är en väldigt stor del av BNP. Så att statsbudgeten idag visar underskott är i sig inget konstigt, det är väll ingen som tror att underskottet hade varit mindre om en Socialdemokratisk regering hade styrt under samma period. Det var ju trots allt dem som skrek högst och mest efter finnanspolitiska stimulanser när det såg som värst ut.

Nu är det till och med så att i Ekonomistyrningsverkets senaste prognos (s.19) så skrivs det: "Under de kommande åren sker dock en relativt snabb återhämtning. I år minskar budgetunderskottet till 49 miljarder kronor, 2011 till 10 miljarder kronor och 2012 uppnås ett positivt saldo. År 2013 och 2014 väntas överskott på 70 respektive 104 miljarder kronor."

Detta visar tydligt att regeringen bedriver en ansvarsfull ekonomisk politik som klarar av att nå budgetbalans när ekonomin har vänt. Detta i kontrast till många andra europeiska länder som konsekvent har underskott även i högkonjunktur. 

Sen att Thomas Östros skriver Välfärdens kärna har fått stå tillbaka till förmån för skattesänkningar på förmögenheter och höga inkomster stämmer inte heller. Välfärdens kärna (vård, skola och omsorg väljer jag att tolka det som) administreras utav kommuner och landsting. Dessa har egen beskattningsrätt som skall finnansiera verksamheterna, alltså finns det inte någon konfligt mellan skattesänkningar på statlig nivå och finnasiering av vård, skola, omsorg på kommunal nivå.

Nu är det till och med så att regeringen har skjutit till väldigt mycket extra pengar till kommuner och landsting när skatteintäkterna för kommuner och landsting har skjunkit som en konsekvens av krisen och lågkonjunkturen.

Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.