Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Svar på frågan om kommuner har råd med parboendegaranti?

Visst så kommer det att kosta, men när man tänker efter så kommer det nog inte bli så dyrt som man först tror. Så som Sveriges befolkning ser ut kommer ca 50 000 till 70 000 nya platser att behövas fram till 2040. Om man ändå bygger så tror jag att det blir billigare att bygga ett dubbelrum jämfört med 2 enkelrum. Dessutom finns det samordningsvinster i att båda bor på äldreboendet istället för att en gör det och den andra har kommunal hemtjänst.

Dessutom har alliansregeringen satsat en halvmiljard om året i stöd till kommunerna för att få igång byggandet av äldrebostäder. Skall detta byggande ändå göras så skulle en del utav det ändå ske nu, på så sätt bereda väg för möjlighet för parboendegaranti.

Men visst kommer det att kosta och detta är en fråga om prioriteringar. Då det i första hand är det ett kommunalt ansvar och då kommunernas huvuduppdrag består i vård, skola och omsorg. Jag anser att en parboendegaranti ingår i en omsorg av god kvalite så bör detta hamna högt upp på prioriteringslistan.

Men Finansministern sa så sent som i går att:  "Ska vi nu göra ett tillskott i kommunerna så ska det handla om att vi stärker kvalitén i skolan eller tillgänglighet i vården", säger Borg. Samtidigt som han permanentade 5 miljarder av de tidigare tillfälliga statsbidragen till kommunerna och landstingen. Så visst skulle det kunna vara något staten skjuter till extrapengar för om det visar sig att det behövs.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.