Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

”Fler i arbete – Mer att dela på”




I söndagskvällens SVT Agenda debatterar FP:s Jan Björklund mot MP:s Maria Wetterstrand finansieringen av framtidens välfärd. Debatten var för en gångs skull ovanligt lugn och de båda debattanterna höll i stort sett med varandra. För att klara av att finansiera en framtida välfärd där vi lever längre och där pensionsavgångarna är bra mycket större än idag, men när alla födda under babyboomen har gått in på arbetsmarknaden då det inte fylls på med lika mycket arbetskraft som pensioneras dvs. att Försörjningsbördan ökar och båda var överens att vi måste arbeta mera.

På den punkten är dock Maria Wetterstrand mycket inkonsekvent, dels föreslår hon att människor skall få betalt för att ta ledigt ett år, det så kallade friåret. Dels så föreslår den högt uppsatte Miljöpartisten Carl Schlyter bara för några veckor sedan i en debattartikel att 30-timmars arbetsvecka är en ganska bra idé (bloggar om det här). Förstår inte hur fler kommer att arbeta mera genom att antingen betala dem för att inte arbeta eller att tvinga dem att arbeta mindre.

I förra veckan kom Sveriges Kommuner och Landsting med en rapport som sa att om vi skall ha råd med den välfärd som vi kommer att förvänta oss år 2035 så måste vi höja kommunalskatten med 13kr. Är det någon som på allvar tror att höjda kommunalskatter med 13kr kommer leda till mera arbete och mera pengar till välfärden? Snarare kommer kommunsektorns skatteintäkter att minska när antalet arbetade timmar sjunker. Vem kommer att vilja arbeta mer när kommunen tar 44,36kr (dagens genomsnitt plus 13kr)och staten 20 eller 25 kronor på lite högre inkomster på varje extra tjänad 100-lapp?

Detta kommer att återföra det svenska skattetrycket till fornstora nivåer där det låg på 56,5% av BNP år 1990. Glöm då inte bort att vi idag är nr2 i världen med 47,1%av BNP, endast slagna av Danmark. De högsta marginalskatterna skulle hamna på 70kr, hälften kvar skulle bara vara ett gammalt minne.

Nää, detta är inte rätt väg att gå. Välfärd skapas inte genom att höja världens redan näst högsta skatter, utan genom mera arbete. Fortsätt istället på regeringens arbetslinje, för aldrig har väll Alliansens slogan från förra valrörelsen varit så rätt. ”Fler i arbete – Mer att dela på”. Mer lönsamt att arbeta, enklare att starta företag, mer flexibel och dynamisk arbetsmarknad, en kunskapsskola där elever är väl rustade för arbetslivet och mera flexibel pensionsålder där de som faktiskt vill och orkar arbeta efter 67år faktiskt har bättre möjligheter att göra det.

Detta belyser också varför vi behöver en generös migrationspolitik och en grym integrationspolitik. För inget är väll bättre för Sverige än om människor i arbetsför ålder faktiskt flyttar hit och vill arbeta. Detta lättar upp den enorma försörjningsbördan som annars väntar oss.

När man med detta i tanken så borde valet i september vara ganska enkelt, Ett alternativ som vill ha mer människor i arbete och opposition som vill betala människor för att inte arbeta.

Alla siffror är från ekonomifakta.se

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Andreas Georgsson

    Hur blir det fler arbetstillfällen genom att försämra villkoren för de arbetslösa och sjuka?

    Jag är arbetsgivare inte fick jag fler arbetstillfällen hos mig, bara för att långtidssjukskrivna nu får sitta hos arbetsförmedlingen utan vård.

    De har inte påverkat mitt företag vad gäller jobbskatteavdraget heller.

    Hur blir det fler arbetstillfällen hos kommunerna när alliansens politik gör att fler och fler kommuner får underskott i sin resultat. På bara ett år 2007 gick andelen kommuner med positivt resultat från 90% till 75%.

    Jag använder andra urvalskriterier vid anställning

  2. Carl Larsson

    Hej Andreas, Tack för din kommentar!
    När det gäller att öka antalet arbetade timmar så finns det två sätt. Att öka efterfrågan eller att öka utbudet på arbetskraft.

    Jobbavdraget gör båda dessa. Dels så ökar utbudet av arbetskraft då viljan att arbeta ytterliggare ökar då det blir mera lönsamt att arbeta. Dels så ökar efterfrågan på arbetskraft då hushållens kommsumtionsutrymme ökar och de köper mera varor och tjänster.

    På vilket sätt gjorde alliansens politik att fler kommuner gjorde underskott 07? Istället så har alliansen satsat på kommuner genom att tillföra 38 mdr mer år 2010 än år 2006

  3. Q A

    Carl, angående ditt argument ”Dels så ökar utbudet av arbetskraft då viljan att arbeta ytterliggare ökar då det blir mera lönsamt att arbeta. ” kan det inte också ge det motsatta i så fall? Om jag har mer kvar efter skatt kanske jag tänker, ”perfekt då kan jag gå ner i arbetstid utan att förlora pengar på det”, eller hur? ditt andra argument besvarar jag med: avdraget sägs kanske gett ca 90000 jobb, men det har kostat stadskassan 80 miljarder, dvs varje jobb har kostat statskassan nästan en miljon kr…

  4. Carl Larsson

    Svar till Q A (2010-04-15 12:31)
    Att räkna ut hur många jobb som har som har skapats genom jobbavdraget kan aldrig bli mer än en mycket approximativ uppskattning. En sådan uppskattning bygger på att allt annat skall vara lika, men allt annat är aldrig lika. Sådana uppskattningar är också dåliga på att uppskatta hur många jobb som inte har försvunnit som annars skulle gjort det. Fakta kvarstår, låginkomsttagare har fått en extra månadslön att konsumera! Sant att om individen får en skattesänkning så kan det leda till mera fritid, beror helt på preferenser. På det stora hela tror jag det leder till ökat arbetskraftsdeltagande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.