MED NORRBOTTNISK RÄTT

..inleder jag förmiddagens bloggande:

Driva på frusen älv (Norrbottens nya landskapsrätt)

En läcker mousse med smak av långfil och svarta vinbär som serveras med limesmakande vit choklad, så kallad limeganache.

4 pers

1 dl konc svartvinbärssaft                    

2 gelatinblad

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl långfil

1 tsk vaniljsocker                

Limeganache                                                       
30 g vit choklad

rivet skal av en 1/2 lime

1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 1,5 min. Vispa grädden fast, den får inte vara för lös. Värm hälften av saften i en liten kastrull. Ta från värmen.

2. Ta upp gelatinbladen och rör ner i den varma saften.

3. Blanda långfil, vaniljsocker och resten av saften i en bunke. Rör ner gelatinblandningen. Blanda väl. Vänd försiktigt ner den vispade grädden till en slät blandning.

4. Fördela moussen i 4 glas eller portionsformar. Täck med plastfolie. Ställ kallt minst 4 timmar.

5. Limeganachen: Finhacka chokladen. Koka upp grädden med limeskalet. Ta från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt är väl blandat. Låt svalna.

6. Häll smeten i en liten bunkeoch täck med plastfolie, ställ i kylen cirka 3 timmar.

7. Ta fram ganachen och vispa den fast men inte hård. Fyll ev en spritspåse med ganachen och spritsa över moussen, eller klicka på den. garnera med svarta vinbär och gärna kanderade limeskal.

 

(Källa: Norrbottens-Kuriren 2010-03-04)

 

Kanske något att överraska med på kommande fester? Jag tänker provlaga den i morgon afton och bjuda goda vänner…

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.