Ekergårds fisk och grönt

Kombuchaläder och NPF-fueled kreativitet (victimless läderslöjd)

Ursäkta svengelskan i rubriken, men har ni hört talas om kombuchaläder? “Svampen” som bildas på en kombuchakultur är uppbyggd av bakteriell cellulosa och den kan användas som ett läderliknande material. Så här ser det ut när amerikanske designern Suzanne Lee arbetar med materialet:

kombuchaläder

Så här ser det ut när jag försökte mig på att framställa kombuchaläder.

Kombucha-läder

Ni ser själva. Det är resultatet av fem försök. Fem kombuchakulurer – gjort på vardera fyra liter sött te – och ett par månaders väntan. Kombuchasvampen växte inte fram som jag hoppades och kulturerna möglar.

Även om det en så länge är ett misslyckande, är mitt jobb med kombuchaläder, ett exempel på kreativitet. En kanal jag följer på Youtube är Gresham College. Ett av de senaste videorna de laddade upp var ett föredrag med Adam Feinstein, författare och autismforskare.

Saken är den att inom femton minuter in i föredrag hävdar han att autism är förknippat med kreativitet. Adam Feinstein hänvisar till vetenskapliga studier. Det är med andra ord mer än spekulationer att autistiska skulle vara kreativa. Och visst jag kan känna mig kreativ. Om min kreativitet är högre eller mindre än genomsnittet är väl svårt att avgöra. Men jag har mer exempel än att jag försöker odla kombuchaläder. Problemet med kreativitet är att det är svårt att genomföra ens kreativa ideér. Om man försöker vara kreativ med levande material som kombuchaläder, blir det kontaminerat, det möglar. Mögel får här symboliserar misslyckanden.

För skojs skull kan jag hävda att jag är killen som kommer med idéer inte den som genomför idéer. Att genomföra saker är för jobbigt och det möglar bara. ”I am not the ’do guy’, I am the ’idea guy'”.

Sedan även om jag skulle få till lika fint kombuchaläder som Suzanne Lee, vill man inte stanna där. Biohackare har föreslagit kombuchabakterier som tillverka silke istället för cellulosa. Ta bara en gen från silkeslarver och sätt in den i kombucha-bakterierna. Det är en kul, kreativ ide, då får man en klump silke, inte en klump cellulosa. Fast det skulle inte vara så lätt som jag får det att låta. Plus att det finns lagar om sådant som man måste följa.

Ps. Jag kan avsluta med att jag tror jag först hörde om kombuchaläder från the thought emporium, en annan Youtube-kanal.