Ekergårds fisk och grönt

Nätverkens Europa : eller ett tropiskt växthus i Norrtälje och sjön i Österrike.

Jag har någon dimmigt minne av att boken Sverige i nätverkens Europa från 1996 handlar om precis vad det låter som: att bygga nätverk i Europa, att Sverige kan vara en del av dessa nätverk. Kan också ha varit något om att nätverk mellan regioner i Europa stärker både regionala och europeisk identitet. Att t.ex. vara ”Hallänning, svensk, europé” samtidigt. Okej, jag lämnar det, förutom att jag nu är involverad på ett lite hörn i projektet TANGO-W (Transformative cApacity in eNerGy fOod and Water) inom UTC (Urban Transformative Capacities). Den delen jag är med på är en förstudie på att bygga ett tropiskt växthus i Norrtälje. Projektkoordinator är Austrian Institute of Technology. Orter i projektet inkluderar förutom Norrtälje och Stockholm, Marker och Halden i Norge, Kaunas i Litauen samt Klagenfurt vid Wörthersee Österrike. Eller med deras ord: ”Seven urban living labs” in Sverige, Norge, Österrike och Litauen. Definitivt ett nätverk i Europa.

Fast det viktiga är väl iden: ett tropiskt växthus, i Sverige. Det som jag tycker är roligt är val av grödor. Man kan sväva ut och funderar på afrikanska oljepalmer. Problemet med palmolja är ju inte oljepalmen själv utan var vi odlar den. Den afrikanska palmen ger ändå fyra gånger så mycket olja som raps, per odlad area. Ifall du ska odla tropiska frukter i svenska växthus kan det i alla fall spekuleras om oljepalm. Därmed inte sagt jag tror svenska växthus kommer att bli en större internationell leverantör av hållbar palmolja. Inte heller att bönder som odlar raps behöver oroa sig. I dagsläget vet vi nu inte ens om det blir ett tropiskt växthus i Norrtälje. Om det blir, vet vi inte om det kommer att odlas trädfrukter och även om det kommer att odlas trädfrukter är säkert oddsen inte bra att växthuset fylls med oljepalmer. Mycket som odlas i växthus ger skörd ofta, t.ex. sallad, örter, gurka. För trädfrukter måste du odla upp ett helt träd innan skörd. Det är bara kul att tänka sig, att ingen ens under optimistiska 90-talet kunde ha föreslaget att en del av nätverkets Europa skulle vara en man i Västerbotten, som föreslår att odling av oljepalmer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.