Ekergårds fisk och grönt

Lustigt jag har ett behov av att skriva om AI och skapande

Jag läste två artiklar i DN:s serie med intervjuer om bl.a. skapande och AI. Båda två intervjuade verkade tro att författare , musiker, med mera kommer att ha en roll även i framtiden. För mig låter det som om en vagnmakare ser en T-ford köra förbi och tänker: “Folk kommer alltid att behöva handgjorda vagnar att spänna efter hästar”. Maskiner är helt enkelt väldigt ofta bättre på att utföra uppgifter än vad vi människor är och snart kan det också gälla skapande. Här ska det sägas två saker. Dels, för tio år sedan trodde jag att självkörande bilar skulle göra yrkeschaufförer arbetslösa kring 2020. Så jag har haft fel förut. Dels, för skojs skull frågade jag ChatGPT om min liknelse och den håller inte med.

Jag antar en app som chatgpt i dagsläget är ett verktyg för de som redan kan skapa. Låta den t.ex. svara på frågor författaren inte orkar med själv: ”Jag skriver en roman. Huvudpersonens man driver ett mikrobryggeri. Skriv en beskrivning av hans klädstil?” och ”Huvudpersonen är en kvinna som forskar på att extrahera DNA från utdöda djur. Hennes jobb tar till utgrävningar över hela världen. Hur är hennes klädstil?” Intervjuade kulturskapare, likt ChatGPT, tror att det kommer att stanna här. Ett verktyg för de som redan kan skapa. Min okvalificerade gissning är att det kommer att utvecklas mycket mera. Den tredje möjligheten – som jag själv har svårt att tänka mig – är att AI kommer att göra det möjligt för alla att skapa. I dagsläget är skapande något där många är kallade få är utvalda. Om AI bara är ett verktyg kan man leka med tanken att det skulle ”demokratiserat” skapande. Att dessa verktyg kommer att vara för alla och hjälpa alla att skapa.

Som sagt var, jag kan inte tänka mig hur en AI som gör det sistnämnda skulle fungera. Jag kan inte se något annat än att det antingen ersätter skapande människor, eller inte kommer vara mer än ett verktyg för skapande människor. Men det är efter mina egna begränsade förståelse för dessa verktyg och sannolikheten att någon kommer att förklara för mig hur det skulle kunna bli så, är minimal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.