Ekergårds fisk och grönt

23andme, fåfänga, och så vidare

Jag kan fortsätta att skriva om mig själv och sedan vidga perspektivet. Detta handlar om hur komplext medicin är och lite extra om att jag gillar en blogg med undertiteln ”Experimenting to live longer and healthier”. Bra idé eller ej, år 2014 lät jag göra gjort en genotypning av min arvsmassa med 23andme. Företaget som undersöker din arvsmassa för information om din etnicitet, hälsa med mera. De är inte perfekt. En av sakerna de verkar ha fel med om mig är att föredraget påstår att jag skulle ha gener som skyddar mot håravfall. Det påståendet är en anledning till att jag missade hur illa det var med mitt hår. En annan anledning är naturligtvis att personen i omgivningen är för finkänsliga för att berättar sådant för dig. Men som sagt var, om din genotyp, enligt vad aktuell forskning känner till, tyder på en sak, finns risken att du ignorerar tecken på att de har fel.

Vän av ordning kommer här att påpeka att det finns värre saker än håravfall. Värre konsekvenser av att lita på dålig information. En fråga vi kan tänka oss är om det finns en småbarnsmamma i 30-årsåldern som ignorerar en knöl i bröstet eftersom 23andme säger att hon inte har gener associerade med bröstcancer? Det skulle vara tragiskt. Bröstcancer fungerar som exempel eftersom det ofta är så genetiskt och även unga kan drabbas. Åt andra sidan, om ett hypotetisk du som läser detta är från en familj där var och varannan kvinna får bröstcancer, vet både du och vården mer om ämnet än jag, oavsett vad t.ex. 23andme skulle säga om dina risker.

Mer medicin, Jag har ju läst tillräckligt mycket om antiåldrande-rörelsen för att känna till bloggen Inhuman Experiment, med undertiteln Experimenting to live longer and healthier och killen där påstår sig har fått liten, liten återväxt med hjälp utav retinoids: Topical Retinoids Increase Hair Growth in Most People. Det verkar inte fungera för mig. Min okvalificerade gissning är att medicinsk behandling möjligtvis fungerar om du är ung. Nåja, retinoider är billigare och inte lika omständigt att använda än minoxidil som återfinns receptfritt på apoteket. Det är bra i sig, men man kan också hävda det är mindre fåfängt att använda något som är billigare och mindre omständligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.