Ekergårds fisk och grönt

Spektakulär vetenskap dystra tider

Med risk för att vara för teoretisk. Ett problem i vårt land, eller civilisation, är att det är svårt att se saker som har blivit bättre de senaste tiotalen och inte har att göra med vetenskap. Låt oss jämföra samhället i dag jämfört 1993. Vi har spektakulära exempel på förbättringar. Om du idag har kronisk myeloisk leukemi har du över 90% chans att leva om fem år. Innan 2001, och en ny generation läkemedel, hade du ~10 % chans att leva om fem år. Läkemedelsutveckling är vetenskap. Det var ett extremt specifikt exempel. Ett mer allmänt exempel mera relaterat till denna blogg, våra bönder kan idag producera mycket större volymer mat från en mindre area. Vi kan föda jorden och samtidigt spara vildmark eftersom åkrarna ger större och större skördar. Ja, att vi har skapat en värld där kalorier är ett problem, inte en nödvändighet för att undvika svält säger något. Ju mer människor det finns på jorden, desto billigare har maten blivit. För så effektiv har jordbruksvetenskapen varit och detta syns även de senaste trettio åren.

Eller mindre spektakulärt men relaterat till min utbildning, foder till odlad fisk innehåller idag mycket mindre vildfångad fisk än på 1990-talet. Jord- och vattenbruk är också vetenskap.

Märk att exemplen är naturvetenskap. Alla framsteg handlar om naturvetenskap. Samhället, ja, för 30 år sedan var vi inte landet där Hamas-anhängare firade på gatorna och judar var ett eller två steg från att gömma sig på vinden. Vi var inte samhället med kriminella gäng och skrämmande våldskapital. Det hade varit trevligt om samhällsvetenskapen hade haft samma fantastiska utveckling: ”Det brukade vara så att över 90% med denna specifika bakgrunden blev kriminella, men tack vare nya metoder framtagna av kriminologer är det nu mindre än 10% som blir det”. Samtidigt ska jag undvika att kasta en känga åt kriminologer. Dessutom kan det uppfattas som dystopiskt att styra folk på det sättet. Det är två andra diskussioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.