Ekergårds fisk och grönt

Folkhemmet och hamburgare, folkhemmet och datorer

Förra våren hade jag en praktik på Agtira i Härnösand. Agtira odlar gurkor och föder upp atlantlax men här tänkte jag skriva om Härnösand. Närmare bestämt att Härnösand är den enda staden i landet där du kan beställa en hamburgare från Clocks. Clocks var ju en statligt ägd hamburgerrestaurang. För en gång i tiden var Sverige ett land där politiker tänkte: “Om våra medborgare vill äta hamburgare, då ska staten vara med och servera hamburgare”. Minns att politik en gång i tiden handlade om saker som statligt ägande av bolag och andra ekonomiska frågor. I synnerhet våra engelskspråkiga vänner verkar ha ändrat fokus när det gäller politik. De kan skriva inlägg där de argumenterar för att vita inte får har dreadlocks men att svarta får blondera sitt hår.

Eller ett mindre löjligt exempel. Jag kom förbi tidningen The free press skapad av amerikanen Bari Weiss. För att ta reda på vem hon är öppnade jag naturligtvis wikipedias sida om Weiss. Wikipedia berättar att Wiss ser sig som vänster om mitten, att hon har uttalat sig mycket om antisemitism och i januari 2022 argumenterade hon mot fortsatta covid-restriktioner. Vad som inte nämns är vad hon tycker om skatter, statligt ägande av företag, och så vidare … inte ett ord om vad vi brukade tro politik handlade om. Nu är varken antisemitism eller covid, till skillnad från blondering av hår, triviala ämnen. Men att pandemi-restriktioner är viktigare än hennes åsikter om skatter är en överraskning för någon som växt upp här. Tänk om skolans böcker i samhällsvetenskap hade slutat med orden: “fast egentligen behöver ni inte lära er om statligt ägande av produktionsmedel, skatter, lagar och konflikter på arbetsmarknaden, i framtidens sociala medier kommer politik att handla om munskydd och symbolfrågor”. Notera sociala medier, konspiratoriskt är det också så att de digitala media giganterna på den nordamerikanska västkusten vill att politik ska handla om annat än skatter, klass, antitrustlagar och andra ekonomiska frågor. (Hur Kinas kommunistiska parti, via tiktok, passar in i bilden är en annan fråga, fast förresten är den kapitalistiska eliten i Amerika så bra vänner med Kinas kommunistiska parti att telefoner och plattor idag visst har tiktok förinstallerat.)

För att gå tillbaka till praktiken, det var en del av en utbildning på distans och därmed via dessa digitala giganter. Samma tema här, jag är väl i den sista generationen som har använt en Compis-dator. Compis var en svensk skoldator som vi på högstadiet hade i, jag tror inte mer än, en termin innan skolan bytte ut de mot PC-datorer. Men grejen var att den tillverkades av ett dotterbolag till statliga Televerket. Igen staten, inte multinationella företag skulle förse samhället, här skolan, med produkter. En del av folkhemmet som är helt glömt?

En kommentar

  1. kenth

    Och se vart vi hamnat…staten kunde msn lita på men dessa penningkåta aktörer som agerar skitervi gemene man om det inte ger viss% avkastning…se bara på elmarknaden som ett exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.