Ekergårds fisk och grönt

Minus Coffee, Impossible Burger och dyligt

Är det någon som vet om Minus Coffee finns tillgänglig i Sverige? Deras marknadsföring är att de tillverkar “Coffee minus beans”. Istället för att odla kaffebuskar använder de mindre resurskrävande jordbruksprodukter – chicory, dadelkärnor, linser … fermenterar det hela med mikrober för rätt smak och tillsätter koffein för rätt kick.

 

 

Det är väldigt likt moderna köttsubstitut. Förr hade vi hantverksmässiga köttsubstitut som tofu och tempeh. Dessa produkter behöver inte vara fel, jag som är gammal nog att minnas när de knappt fanns sådant i Sverige, tycker det är kul att de nu finns i vanliga mataffärer (inklusive då att det finns ett företag i Skåne som gör tempeh på sötlupin). Det sagt, nu när vi kan ta hjälp av vetenskapen finns det köttsubstitut som verkligen smakar kött. Jag vet inte om Bryssel tillåter Impossible Burger i Europa, men de var väl de verkliga pionjärerna inom området. På samma sätt har folk i ransoneringstider tillverkat egna kaffe-substitut av maskrosrötter med mera, idag kan livsmedelsindustrin ta fram kaffesubsitut som smakar kaffe och innehåller koffein.

Om jag hade haft mer pengar än jag visste vad jag skulle göra med, skulle jag ta en tur till New York och fylla en eller två resväskor med minus coffee. Sedan skulle jag kunna bjuda på kaffe som har lägre klimatpåverkan än vanligt kaffe har. Förutom då att jag skulle ha flugit fram och tillbaka till USA. 🙂

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.