Julen närma sig !

Julhetsen har börjat och det med stormsteg” Man börjar tidigt med lockande rea flera helger innan Jul. Allt i syfte att sälja mycket.
Julen är en familjehögtid. För de allra flesta med god mat och en massa olika bakverk som kan mumsas på under helgerna.Laxen skall gravas i rätt tid för att vara lagom då den tas fram på julbordet.

Julgranen skall hämtas hem från skogen, ställas upp och kläs med fina utsmyckningar. Även Tomten skall få ens adress så han dyker upp på rätt plats under sin enda arbetsdag på hela året ( Med dagens teknik så tro jag Gps kanske är förunnat även tomten, så att han hittar utan att behöva stå med karta och kompass, vad vet jag?!)

I mina yngre dagar så innebar dagen före julafton en fullpackad bil med julklappar och familjen Axelsson som satte kurs på skutan mot stugan i Dikanäs till mormor och morfar. De bodde i lilla familjebyn Björkenäs, några kilometer utanför Dikanäs efter Skansnäsvägen.

Olika julrutiner brukar även vara en del av julen. I min familj när jag var liten var julaftonsmorgonpaketet, som låg gömt någonstans i huset inne hos morfar och mormor, första etappen på julafton.
Efter det ställdes den stora grötgrytan på bordet tillsammans med tunnbröd och olika pålägg för alla att ta för sig av under Julaftons morgonen.

Resten av dagen innebar både fika gott och äta gott, enbart familj och släktingar samlade. (som en liten grabb såå var väntan på tomten olidlig ! klockan trodde man många gånger hade stannat)

Visst låter detta som en underbara minnen? En underbar tid för mig som pågår än idag i min familj, ja faktiskt !

Tyvärr ser inte alla barn sin jul såhär. Tragiskt men faktiskt sant.
Julen är en högtid där i vissa fall alkoholen står mer i fokus än vad tanken med Jul innebär.

Föräldrar super sig redlösa, och innebär i vissa fall (som jag fått mig berättat) att barn eller unga tonåringar varit tvungna att ta hand om sina föräldrar och till och med bäddat ner sin mor eller far på grund av sin överkonsumtion av alkohol.

Att man tar en nubbe till maten eller kanske en cider, det säger inte jag någonting om. Men ibland måste man som vuxen förälder tänka efter fler än en gång!

Som politiker är detta ett problem jag aldrig kan ha makt att ge mej på. Jag kan däremot vädja till er alla vuxna som har barn.

Snälla föräldrar där ute! Julen är till för barnen. Låt inte alkoholen förstöra deras jul. Ta istället vara på denna fina familjehelg och njut av att få vara tillsammans.

Annars önskar jag er en trevlig fortsatt helg och en god 1:a advent.

Mvh// Eric Axelsson

6 kommentarer

  1. Maria

    Hej Eric! Kloka tankar du har om att vi vuxna ska avstå från alkohol i samband med helger. Sannolikt, skulle alkohol förbjudas ifall det uppfanns idag.

    • Eric Axelsson (SD) (inläggsförfattare)

      Hej Toni tack för din kommentar
      Ja visst skulle det vara underbart men det kommer nog skall du se.

  2. Kenneth Hellberg

    Julen tillhör barnen och då hör inte alkohol dit, tyvärr så är det inte alla som tycker så och många gånger beror det på ett missbruk. Mina barn har aldrig behövt uppleva en berusad tomte på julafton eller en förälder som sluddrande raglar runt julbordet. Nej fram för en vit jul och skippa gärna nubben också, det finns 364 dagar till på året man kan ta den. En av anledningarna vi började med uppesittarkväll den 23 december på fritidsgården var just att alla inte tycker julen är så kul, det dricks tyvärr under julhelgen och ibland går det över styr. Kan passa på att göra reklam för våran kväll, vi har öppet mellan 19.00 – 24.00 dan före julafton, vi bjuder på julsmörgås, dricka godis, kakor och alla får en julklapp, vi har hållit på i 3 år nu och det brukar vara runt 50 pers. Så vill ni alla som läser detta stödja oss…..skänk gärna en julklapp i prisklass 20 kr, fördel är om den är könsneutral. Ni kan lämna in den på fritidsgården eller i folkans reception. Sorry Eric om jag snodde lite av din blogg för reklam, men det är för en god sak.

    • Eric Axelsson (SD) (inläggsförfattare)

      Tack för din kommentar Kenneth
      Ja absolut är det det bästa alternativet helt klart inget jag säger emot.Men det är upp till var och en familj.
      Men jag tror inte att ett barn mår dåligt då ens mamma eller pappa sitter och dricker en öl till maten , det är när det blir en överkonsumtion barnen reagerar negativt då föräldrarna blir förändrade. Som jag beskriver i inlägget då barnen får uppleva sin jul som bara en katastrof och tråkigheter.
      Nu äre så att jag har inga barn än så länge å när den dagen kommer att julen skall firas med mina barn så kan de hända mycket väl att ingen sprit på jul förekommer eller kanske högst en nubbe och öl till maten.

      Och gällande reklamen å de andra så var det verkligen en bra plats att använda reklamen på. Så nemas problemas!

      • Kenneth Hellberg

        Är nog sant att inget barn tar skada ifall föräldrarna tar en nubbe eller ett glas öl till maten men för mig är det en princip att ingen alkohol på julafton ska förtäras. Men vi är alla olika och jag är nöjd så länge barnen slipper fylla och annat elände på deras dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarer