Erik Bergkvist, Umeå

Borg, svag eller inkompetent?

Det viktigaste en finansminister har att göra är att hålla statsfinanserna i gott skick. I det ingår som en mycket viktig uppgift att betala av på statsskulden när överskott finns. Detta har Anders Borg inte gjort, han har istället sänkt skatten med 100 miljarder, med andra ord lånat till skattesänkningar. Lån som våra framtida generationer får betala. Frågan är om han gjort detta för att han är för svag för att hålla emot de övriga i högeralliansen eller om han inte begriper bättre? Kanske en elakartad kombination?

Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. S.Lenn Pettersson

  Statskuldens andel av BNP ser ut så här för de senazste åren.

  2004 var den 47,9,
  -05 47,8
  -06 43,8
  -07 38,1,
  -08 35,4,
  -09 38,9
  -10 34,0

  Är det Borg som är inkompetent?

 2. Erik Bergkvist

  Efter den förra borgerliga regeringen var statsskulden 76,6% av BNP, vi sänkte den till 38,1% 2007. Sedan de borgerliga tog över har det som synes inte skett speciellt mycket, som även dina egna siffror visar. TillägGas kan att vi sänkte den i rådande lågkonjunktur och att det rått högkonjunktur den mesta tiden sedan de borgerliga tog över.

  Ja, det är frågan; Är Borg inkompetent eller bara svag?

 3. S.Lenn Pettersson

  Att med en finansiell världskris 08-09 som sänkte ekonomierna i stora delar av världen ändå sänka statskulden till 34,o 2010, f ö den lägsta andelssiffran på 30 år, borde ses som mycket framgångsrikt. Knappast ett tecken på inkompetent skötsel av landets finanser.

 4. Erik Bergkvist

  Svar till S.Lenn Pettersson (2011-04-12 17:53)
  Ja du, med statistik kan man vrida på mycket. Sanningen är att vi lyckades halvera statsskulden som andel av BNP, de borgerliga har just inte sänkt den ngt, i kronor har den sänkts med 18 miljarder totalt, samtidigt som man sänkt skatterna med ca 100 miljarder. Svenska staten är fortfarande skyldig drygt 1100 miljarder, man lånar alltså till skattesänkningar. Är det ett tecken på kompetens?

 5. Monica

  Ja, att det spretar ordentligt inom (S) är vi inte förvånade över. Till och med Weidelich (stavar han så), er nya ekonomisk-politiske talesman gav gott betyg åt regeringen och Borg förra veckan, och deras hantering av finanskrisen, när de två träffades i debatt i Aktuellt. Men det är klart, Weidelich´s kompetens vet vi ju inget om ännu, han kanske har fel?

 6. Erik Bergkvist

  Svar till Monica (2011-04-12 23:25)
  Tommy Waidelich är en artig ung man och har givetvis vett att säga något uppskattande i deras första debatt. Vi får väl se vad betyget om regeringens budgetförslag blir senare idag. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.