Erik Bergkvist, Umeå

Småstaden Umeå

Av , , Bli först att kommentera 4

Det finns ett antal småsstadstest som man aldrig kan lura, sedan kan man inta vilken storstadattityd man vill.

En är hur rulltrapporna går i staden. Ta MVG-gallerian i Umeå som exempel, skall man åka flera våningar upp och väljer rulltrappan så måste man för varje våning gå runt halva våningen  för att ta nästa rulltrappa upp, i Stockholm tar man den rulltrappa som är närmast, i Umeå går den då istället ner.

Gjorde man i Stockholm som i Umeå skulle detta inte gå på grund av folkmängd och trängsel.

Nu är det dock ibland rätt trångt i Umeås gallerior, så det är kanske dags att våga vända på en del rulltrappor?

 

Det finns dock ilika skalor på allt, ta ett annat småstadstest, bumptestet, som innebär att man helt enkelt går på trottoaren och noterar hur många som bumpar i dig. Jämför man New York med Stockholm blir man mycket mer bumpad i Stockholm, inte för att det är trängre i Stockholm utan för att stockholmarna fortfarande innerst inne är landsortsbor som ännu inte lärt sig att man måste se sig för när det finns mycket folk i omlopp.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Ideerna slut hos Borg.

Av , , Bli först att kommentera 2

Har just tagit del av regeringens vårbudget. Inget nytt, man säger sig vilja fokusera på jobben och det enda som föreslås där är sänkta skatter.

Detta är inte bra, att sänka skatter för att skapa fler jobb är ett dyrt och ineffektivt sätt att söka uppnå detta. Det riskerar dessutom att nu i början på en högkonjunktur bidra till överhettning och därmed ytterligare höjda räntor. Bodde jag i hus med lån skulle jag bli något bekymrad över budgeten.

Idelöst och dyrt.

Givetvis skulle man istället satsat mer på bland annat infrastruktur, vård, omsorg och utbildning.

Nedan högerregeringens ”jobbskapande” förslag:

”Fler i arbete
I fokus står fortsatta reformer för fler i arbete och fler och växande företag för högre tillväxt. Regeringen prioriterar därför:
– ytterligare jobbskatteavdrag
– höjd nedre skiktgräns för statlig inkomstskatt
– sänkt skatt för pensionärer
– sänkt restaurangmoms.”

Läs mer på regeringen.se

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Borg, svag eller inkompetent?

Av , , 6 kommentarer 5

Det viktigaste en finansminister har att göra är att hålla statsfinanserna i gott skick. I det ingår som en mycket viktig uppgift att betala av på statsskulden när överskott finns. Detta har Anders Borg inte gjort, han har istället sänkt skatten med 100 miljarder, med andra ord lånat till skattesänkningar. Lån som våra framtida generationer får betala. Frågan är om han gjort detta för att han är för svag för att hålla emot de övriga i högeralliansen eller om han inte begriper bättre? Kanske en elakartad kombination?

6 kommentarer
Etiketter: , ,

Vem skall betala skatten?

Av , , 1 kommentar 5

Det pratas om ett femte jobbskateavdrag för de som arbetar. En stilla fundering är vem som skall betala skatt om inte de som har ett arbete skall göra det?

1 kommentar
Etiketter: , ,

Jag köpte SAAB och sambandet med svält.

Av , , Bli först att kommentera 2

Tyckte de behövde uppmuntran så jag ryckte in.

 
Nu köpte jag inte hela SAAB utan endast en SAAB och för att vara exakt bytte vi vår 9-3 mot en 9-5 i veckan. En större, säkrare och miljövänligare bil då den även går att köra på etanol. Till skillnad från den stundtals svart-vita debatten om etanol ansluter jag mig till synen att det finns bra och dålig etanol, den värsta från miljösynpunkt är troligen den som säljs på systemetär. Det beroro på hur den framställs.
 
Vad jag dock anser trist är att det till och med gått så långt att man försöker påstå att etanolproduktion leder till ökad svält, när det sannolika är att förhållandet är det rakt motsatta. Om det är så att etanolframställning leder till högre matpriser är detta bra för Afrika och inte dåligt, detta då Afrika har väldigt goda förutsättningar för matproduktion.  Hindret har varit och är för låga världsmarknadspriser på mat vilka konkurrerar ut den Afrikanske bonden.
 
Till sist. Fantastiskt roligt för Trollhättan.
Grattis!
 
Bli först att kommentera

Grattis till Kulturhuvudstaden Umeå!

Av , , Bli först att kommentera 0

 

Fantastiskt roligt att Umeå får chansen att att vara Europas kulturhuvudstad 2014. Har ju haft förmånen att få följa frågan som först varandes ordförande i Umeås kulturnämnd och nu i landstingets nämnd för regional utveckling. Jag minns hur vi tänkte och hoppades när vi i kulturnämnden länge och väl resonerade och lärde oss mer innan vi slutligen föreslog att Umeå skulle lämna in en ansökan 2005. Vi visste redan då att vi hade goda chanser, men norrlänningingar som vi är tror man väl ändå inte riktigt. Inte skall väl vi…
 
Nu är beslutet i hamn, återstår att göra jobbet.
Grattis Umeå och hela regionen, detta är en stor draghjälp för oss alla i arbetet för en än bättre region.
Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Märkligt av statsministern

Av , , Bli först att kommentera 3

Eller kanske inte, i alla fall inte om man som den borgerliga regeringen vill ha ett systemskifte. Reinfeldt marknadsför en skattesänkning med argumentet att det kan skapa 10000 nya jobb. Detta är ytterst märkligt då man faktiskt kan anställa mer än 20000 personer i t.ex. den offentliga sektorn för de 10 miljarder som skattesänkningen kostar. Märkligt eller bara gammaldags högerpolitik från de "nya" moderaterna?

 
Bli först att kommentera

Vad menar Kristoffersson?

Av , , 1 kommentar 0

Jag blir både förvånad och bekymrad när jag läser vad Centerns vice ordförande i Västerbotten Maria Kristoffersson säger i VF (http://www.folkbladet.nu/?p=145097). I den nu pågående remissrundan om nationella infrastruktursatsningar i Sverige uttalar jag en besvikelse över att Norrbotniabanan med flera för Västerbotten viktiga projekt inte är prioriterade. Till min förvåning går då Kristoffersson ut och kritiserar detta och menar till och med att man hellre bör satsa pengarna i södra Sverige. Om det nu bara var jag som tyckte detta skulle man kanske kunna reducera detta till ett partipolitiskt käbbel. Dock är det inte så. Norrbotniabanan är det projekt som Västerbottens 15 kommuner och landstinget är eniga om att lyfta fram som ett av de absolut viktigaste infrastrukturprojekten. Detta gör vi i Region Västerbotten där vi gemensamt beslutat om Norrbotniabanan i total enighet över alla partigränser (även centern i Vilhelmina).

Är det på detta vis vi skall bedriva en utvecklingspolitik i Västerbotten, först är vi överens och sen går vi ut och sticker knivar i varandra? Min erfarenhet är att eniga regioner är mer framgångsrika än splittrade.

Så jag undrar vad Kristoffersson egentligen menar?

1 kommentar

Tillgängligheten i Landstinget har ökat dramatiskt.

Av , , Bli först att kommentera 0

Telefontillgängligheten har ökat från 73% till 91% från mars förra året i primärvården, detta är 18 procenteneheter eller nästan 25%. Boliden och Burträsk toppar med 100%. Jag är imponerad över det jobb personalen gjort för att åstadkomma detta och vill rikta ett stort tack till er. Det räcker inte med att ha en väldigt bra hälso- och sjukvård om den är svår att komma åt. Där har vi nu gjort dramatiska förbättringar..

* Ser att regeringens satsning på kommuner och landsting blivit offentlig idag, verkar inte vara några pengar för 2009, vilket är beklagligt. Återkommer med en mer omfattande analys senare. Den stora satsningen verkar komma 2010-valåret. Slump eller?

Bli först att kommentera

Fråga Olle, igen?

Av , , 2 kommentarer 1

Ser att Olle svarat mig i sin blogg . Tyvärr var det fel svar, eller om man skall vara snäll så var det möjligen svar på några andra frågor.

Mina frågor var och är:
-Tycker du att de skattehöjningar som gjots sedan 1994 gått till onödiga saker och vill du i så fall gå tillbaka till den skattenivå vi hade 1994?

Det är roligt att diskutera med dig Olle, men var snäll och svara på mina frågor denna gång.

2 kommentarer