VK:s helgbilaga idag

Idag finns ett trevligt repotage i VKs helgbilaga om föreningen Wontanara nordic, som är de jag dansar med på Träningsvärkstan. Bra text och färggranna bilder. Vi dansar västafrikanskt och har två killar som spelar trummor till! Alltså live – ingen bandad musik här inte!

Erica Sjöström beskriver det så bra i ledaren:
"Akompanjemanget av maffiga livetrummor är ett bonus för en trumnörd som jag. På väg hem från Träningsvärkstan svängde jag förbi macken för att köpa smågodis och jag fick riktigt hålla i mig för att inte dansa in till godishyllan. I flera dagar var jag glad och fylld av rytmerna" skriver Erica.


Bilden är tagen på ett 50-årskalas i höstas där faktiskt ALLA dansade! Längst fram Lena Lindgren, som är en av de som startat Wontanara, och Ousmande Camara, en av våra trummisar.

I repotaget berättar Erica Sjöström mer och här kommer en berättelse som vår pedagog, Abdoulaye Camara, berättade för oss. En berättelse som hans mormor (som för övrigt just fyllt 108 år!) har berättat för honom om Yamama – en dans som hon håller i nere i Guinea:
"Yamama är en hyllning till kvinnan. Ni är vädligt starka och det finns en stark kraft i den här dansen. En gång per år samlas alla byns kvinnor på ett hemligt ställe i skogen. De pratar med varandra om vad som varit bra och vad som varit mindre bra under året, vad de önskar sig av det nya året och vad de vill ha hjälp med. Det är stor power, stor power, i det här mötet. De äter, dansar, spelar och innan de går därifrån får de svar av anden Nimba (en kvinnlig symbol för den Guineanska republiken) om vad som kommer hända dem under året. När de går tillbaka till byn lämnar de disken från kärlen de ätit ur och tidigt nästa morgon skickas de yngre kvinnorna upp till stället igen för att ta reda på sakerna. Då är allt skinande rent och diskat!"

Prova på och dansa Du också! Tisdagar och torsdagar kl 18.30 på Träningsvärkstan. Onsdagar kl 11-12 för seniorer.

Abdoulaye menar att ALLA kan dansa! Hans 108-åriga mormor dansar fortfarande.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. christiana

    hey guys i’m really impress by what you are doing. i mean though i don’t understand the language, i think it’s a nice thing so keep it up.

    Virginia, USA

  2. Erika Åberg

    Thanks for writing! Maybe you can use google translate to understand?

    This post is about african dance wich I practice 🙂 We have three guys from Guinea teaching us in their own traditional dance. The head teacher´s grand mother is 108 years old and still going strong!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.