Pressetiska regler

Efter mitt förra inlägg har en åsikt kommit fram där en person anser att jag förespråkar censur och personen menar att yttrandefriheten är fundamental i en rättstat och i fri press, vilken jag skulle motarbeta.

1) Nej, jag förespråkar verkligen inte alls censur! Däremot undrar jag vari allmänhetens intresse ligger för att veta VAR ett brott, som är av privat karaktär, skett.

2) Yttrandefriheten är enormt viktig! Jag är en stor förespråkare av den lagen, liksom Offentlighetsprincipen. Öppenhet är något väldigt bra.

För att ha på fötterna då jag säger att det i pressetiken står att man ska värna om den personliga integriteten gick jag till PressOmbudsmannens hemsida och hittade det här:

 

Respektera den personliga integriteten

7. Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

8. Iaktta stor försiktighet vid publicering av självmord och självmordsförsök särskilt av hänsyn till anhöriga och vad ovan sagts om privatlivets helgd.

9. Visa alltid brotts- och olycksoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn.
Pröva noga publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.

10. Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

 

Var varsam med bilder

11. Vad som i dessa regler sägs gäller i tillämpliga delar även om bildmaterial. (lite högre upp som punkt 4 står att läsa: Slå vakt om den dokumentära bilden. Var noga med att bilder och grafiska illustrationer är korrekta och inte utnyttjas på ett missvisande sätt.)


12. Bildmontage, retuschering på elektronisk väg eller bildtext får ej utformas så att det vilseleder eller lurar läsaren. Ange alltid i direkt anslutning till bilden om den är förändrad genom montage eller retusch. Detta gäller även vid arkivering.

 

 

Hela listan med pressetiska regler hittar du här

Bryter då inte vk.se mot de pressetiska reglerna i de nämnda artiklarna? Jag anser det. Och det är allvarligt.

 

 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Lars Jonasson

    Jag tror att pressen i allmänhet har börjat ändra betydelsen av ordet ’allmänintresse’ till ’något som alla är intresserade av att få veta’.
    Definitionen är mycket snävare än så, eller hur?!
    I fallet ”Kartan på vk.se” tycker jag att fåfänga är en passande beskrivning, ”bättre med bild än utan” låter inte genomtänkt. Bättre att jobba på textkvaliteten när informationsmängden ökar. Flera av artiklarna på vk skulle tex. ha tjänat på att komprimeras så att man hinner tilgodogöra sig informationen.
    …tycker jag då, medveten om att många tycker att ’mer’ är samma som ’bättre’.

  2. Erika Åberg

    Svar till Lars Jonasson (2010-04-30 16:33)
    Hej Lars!

    Formuleringen ”bättre med bild än utan” är helt och hållet min formulering och ingen annans. Det var min fundering kring hur samtalet skulle kunna ha gått till, lite raljerande från min sida – det erkänner jag utan omsvep 🙂

    Jag har nu fått ett svar i inlägget nedan från ansvarig utgivare som håller med mig. Känns bra så 🙂

  3. Lars Jonasson

    Hej Erika!
    OK! Jag borde nog ha läst lite noggrannare, känner jag nu!
    Bra att budskapet landade rätt och att det hanterades så snyggt och snabbt. Det lönar sig ju ofta att säga vad man tycker, bara man låter bli att kommentera dörrvaktens frisyr! 🙂

  4. Erika Åberg

    Svar till Lars Jonasson (2010-05-01 18:54)
    Dörrvaktens frisyr ska man absoult låta bli att kommentera! :)Men media ska granskas, kommenteras i konstruktiva ordalag och inte i blahablaha-ordalag. Det håller jag fast vid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.