Eva Maaherra Lövheim (c)

Kandidat till kommunfullmäktige i Umeå

Om Västra länken







Huruvida det är bra med en ringled eller inte runt Umeå kan diskuteras, men jag är glad över beskedet i VK idag att vägalliansen säger nej till en tunnel under Backen. Förutom att det alternativet är mycket dyrare så tycker jag liksom många andra att det är olämpligt att dra leden genom ett sådant kulturområde.

Självklart ska Trafikverket utreda alla tre alternativen, det är ingen lätt uppgift att bygga en sådan barriär som ringleden blir genom/nära en befintlig stad. Miljöbalken kräver dessutom att alternativdragningar ska redovisas.

Många menar att det blir en ”onödig omväg” att välja Prästsjöalternativet, men det tycker jag inte är något argument som håller.

1.       Själva poängen med hela ringleden är, vad jag förstår det, att bygga en omväg runt Umeå för att vi inte ska behöva ha så mycket trafik i centrala stan.

2.       De må heta ”ringled” men det betyder inte att bilarna ska köra runt runt Umeå på den, snarare på en bit av den i taget. De flesta motorfordon på E4 genom centrala Umeå idag är Umebor som är ute och finkör i sin egen stad. Endast 10% är genomfartstrafik. De som ska förbi Umeå i nord-sydlig riktning kan välja Kolbäcksvägen vilket enligt Eniro.se bara är 300 m längre än dagens E4-sträckning. För den som kommer söderifrån och ska fortsätta på E12 mot Vännäs blir det ju snarare närmare med Prästsjödragningen än med tunnel under Backen och de som har start- och eller målpunkt innanför ringleden gissar jag kommer att köra närmaste vägen och knappast ta något ärevarv runt Umeå.

Kolla mer om ringleden på http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Vasterbotten/Umeaprojektet/Dokument/

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.