Eva Maaherra Lövheim (c)

Kandidat till kommunfullmäktige i Umeå

Lika lön för lika möda?




Sista tiden har jag läst mycket om trådlastbilar, men det får jag väl skriva om vid ett annat tillfälle.

Jag blev bara så glad när jag läste artikeln i DN där Maud Olofsson citeras "Olofsson vill ge högutbildade kvinnor mer i lön", dvs. utbildning ska löna sig även för kvinnor. Äntligen verkar en rikspolitiker ha kommit på det. Även om det inte är de som sätter lönerna, så kan de i alla fall prata med fack och arbetsgivare.

I Sverige idag lönar det sig ofta bättre om vi satsar på ett okvalificerat yrke, särskilt inom de mansdominerade områdena. Då slipper man ju dessutom leva på studiemedel under åratal och dessutom börja sin karriär med ett avdrag på lönen i form av avbetalning på studielån.

Idag kan det väl sägas finnas (minst) två lönegrupper bland akademiker: De som utbildar sig till kvinnodominerade yrken som t.ex. förskolelärare (22497:- efter 3 års studier + 10 års erfarenhet enligt lonestatistik.se, innan avdrag för betalning av studielån), som snarast går back på sin utbildning och de som satsar på mansdominerade examina t.ex. högskoleingenjör (28606:- efter 3 års studier + 4 års erfarenhet)  som får relativt bra utdelning per investerad studietimme. Förhoppningsvis är det den första gruppen som kan höja sina löner. Sedan skiljer det ju tyvärr inom samma yrkesgrupp mellan kvinnor och män, till kvinnornas nackdel. Här finns mycket att göra.

Nej, det är inte bättre att avskaffa värnskatten. Det hjälper inte de nyutexaminerade lärare som tjänar 21450 kronor efter fem års utbildning. Då är det bättre att höja nivån för när man måste börja betala statlig skatt vilket annars tar bort marginalnyttan med akademisk utbildning (för de i de mansdominerade yrkena än så länge, men inte ens de kommer upp i värnskattenivåer inom rimlig tid).

När pengar ska omfördelas kommer så klart någon att förlora på detta – i alla fall relativt sett. Antagligen de män som är lågutbildade, men ändå är välbetalda. Det tycker jag är helt rätt, att de genom historien har roffat åt sig en för stor del av kakan betyder inte att de ska få göra det för all framtid.

 

Härifrån hämtade jag statistiken, jag vet inte om siffrorna är tillförlitliga, men på ett ungefär i alla fall. http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Hogskoleingenjor-1163

Artikeln i DN, finns ännu bara som webb-TV-version på internet: http://www.dn.se/

(Får man hänvisa till en konkurrerande tidning? Jag kanske blir censurerad:) I VK står det i stället att ”förskolelärare ska städa i skolor”, det tycker jag bara var deprimerande läsning)