Eva Maaherra Lövheim (c)

Kandidat till kommunfullmäktige i Umeå

Om rappliga grejer




Hemma har vi ett par maskiner från femtiotalet (en hushållsassistent, en symaskin) som förefaller helt outslitliga. De har gått i snart sextio år och visar inga tecken på att vara på väg att ge upp. Men någon gång, kanske under sjuttio- eller åttiotalet, verkar det som om tillverkarna upptäckte att det var en dålig affär att tillverka saker som aldrig gick sönder, för då köpte man bara en, och sedan aldrig någon ny. Så nu översvämmas vi med produkter som inte håller måttet, för att vi aldrig ska sluta att konsumera.

 

Jag tror att vi många gånger låter oss luras av det låga priset och köper saker av alltför låg kvalitet – dåliga, rappliga, plastiga saker som går sönder alldeles för fort, eller inte ens fungerar som de ska. Något som i längden inte lönar sig. Här har vi ju ofta ett eget val som konsumenter, att avstå från att köpa lågkvalitetsvaror och istället samla ihop till färre, men bättre, grejer.

 

Det borde väl egentligen inte vara tillåtet att sälja skräpiga produkter. Konsumentköplagen ger oss rätt att reklamera varor i tre år efter köptillfället om det finns fabrikationsfel, och det tycker jag att ni alla ska utnyttja om era saker går sönder för fort. Spara kvitton! Men om det inte är ett fabrikationsfel, om plastprylen helt enkelt är så vek att den inte överlever tre år, då kan du nekas att reklamera den. För ett tag sedan köpte min man en cykelhjälm i en sportbutik i Umeå, kort därefter gick spännet sönder och hjälmen blev helt obrukbar. Han gick tillbaka med den till butiken och hoppades på att få en ny hjälm – eller i alla fall ett nytt spänne. Icket, sade expediten, hon menade att det inte var något fabrikationsfel, det var meningen att den skulle vara så rapplig.

 

Jag tycker att konsumentköplagen bör utsträckas i tiden och utvidgas. Minst 10 år ska saker hålla tycker jag. Förutom att det på lite längre sikt är en bra affär för konsumenterna minskar vi också vår miljöbelastning på det sättet. Vi kommer inte att kunna fortsätta förbruka jordens resurser som vi gör idag, så låt oss istället använda dem på ett klokare sätt.




Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.