FiLM

Pojken i randig pyjamas (2008)

FILMRECENSION
Originaltitel: The Boy In Striped Pyjamas
Regissör: Mark Herman
Skådespelare: Vera Farmiga, David Thewlis, Rupert Friends, Asa Butterfield, Jack Scanlon, Amber Beattie, Sheila Hancock, David Hayman, Cara Horgan, Jim Norton 
Produktionsland: Storbritannien, USA
Genre: Drama, Thriller, Krig
Längd: 94 minuter
År: 2008


—–
Det är mitt under andra världskriget och den åttaåriga pojken Bruno (Asa Butterfield) tvingas lämna sina vänner hemma i Berlin för att flytta med familjen till ett nytt hem på "landet" då pappan får ett nytt uppdrag. Bruno, som inte vet speciellt mycket om vad som händer omkring honom, börjar snart bli rastlös i sitt nya hem och börjar smitta iväg från huset för att ta reda på mer om sin omgivning trots att han inte får detta. Han lär då känna Shmuel (Jack Scanlon), en judisk pojke som sitter på koncentrationslägret, och vänskap uppstår mellan pojkarna.

Det här är en väldigt gripande berättelse om två pojkar, en jude och en "renodlad" som inte vet vad som händer omkring sig, som finner varandra trots stängslet emellan dem. Filmen börjar lite segt för att sedan ta sig allt mer ju längre den rullar. Slutscenen är verkligen hemsk och man känner hur det riktigt kniper åt om hjärtat.

Skådespelarna i främst barnen, Asa Butterfield och Jack Scanlon, gör båda en helt okej prestation och är ganska trovärdiga för att vara så pass unga. Dialogen mellan dem däremot känns lite klen då den är alldeles för kort och inte ges utrymme för några längre samtal vilket är synd.

Otroligt stark film som framkallar ångest ju längre man tittar. Vad den tappar mycket på är att dialogen inte förs på dess modersmål, det vill säga tyska, utan istället på engelska vilket drar ned helheten mycket. Man visar här även förintelsen ur ett helt annars perspektiv än vad jag tidigare sett och det är ett stort plus.

Ska man se moderna filmer som behandlar andra världskriget eller förintelsen så rekommenderar jag varmt denna film. Man måste dock förbereda sig på att tårarna kan börja rinna och att hjärtat dras ihop. Mycket bra!

BETYG: 3