Värdelösa turister?

Är turismen en tillväxtbransch i kommunen?

Man kan ställla sig den frågan, speciellt nu när turistinformationen är stängd  och flyget verkar gå mot en nedläggning.

Åtminstone kan man tolka åtgärderna som att turismen ska fokuseras till Hemavan/Tärnabyområdet och Storumanområdet får syssla med något annat.

Vi tror att  turistpotentialen är stor nog för hela kommunen. Antalet turister är inte kvoterat till vissa områden.

Men det saknas en utvecklingsstrategi för turismen i hela kommunen.

Organisationerna är oroliga för utvecklingen och vi har därför startat upp ett arbete med att ta fram och förankra ett strategiskt dokument för utvecklingen i kommunen.

Målsättningen är att Företagarna, Svensk Handel, Vildmannen och PR föreningen i Tärnaby ska ställa sig bakom den strategiska utvecklingsplanen

Vi räknar med att första utkastet ska vara allmänt tillgängligt den 8/6 på  vår hemsida.(www.foretagarna.se/storuman) och alltomstoruman.
10 juni    18.00 allmänt möte på ABFhuset dit alla är välkomna att lämna synpunkter och diskutera.
Sedan ska det förankras med partierna (tidpunkt inte bestämd).

Turismen är en allt för viktig utvecklingspotential för att lämnas vind för våg.

Robert Salomonsson Ordförande Företagarna Storuman

 

 

 

16 kommentarer

  1. Olof Finnström

    Hej igen!
    Hur kan du tro att vi inte tar turismen på allvar? Problemet som jag ser det i Storuman är inte om en ide är bra, utan vem som är upphovet bakom förslagen som är mer viktigt. Försök att annamma att ideerna som räknas, inte vem som ligger bakom.Flygplatsfrågan är inte avgjord ännu, medborgarförslaget att en utomstående organisation skulle avgöra vilken flygplatsen som är mest lämplig av de tre, Lycksele,Vilhelmina eller Gunnarn är mitt förslag, tyvärr försöker en del politiker dra växlar på detta.
    Hoppas vi slipper för mycket prestigetänkande i framtiden!

  2. Företagarna Storuman

    Svar till Olof Finnström (2010-06-03 10:07)
    Hej Olof.
    När du skriver ”vi” i din kommentar. Vilka är dessa vi som du syftar på?
    På vilket sätt anser du att turistfrågan tas på allvar i Storuman idag?

  3. Stefan

    Gunilla på radion i morse.
    Finns det ingen som kan informera henne om att SUAB är nedlagt???

  4. Olof Finnström

    Hej igen!
    Trodde att du hade läst vår rapport från studiecirkeln jag skickade till dig, där framgår det klart och tydligt att vi menas medborgarna i storuman. Vår grupp utvecklade bara de frågor som var mest intressanta och viktiga för medborgarna, så det är väl förankrat. Från den här rapporten kan man fortsätta att utveckla och komma med ytterligare ideer.För närvarande måste någonting göras för hela Storumans Kommun och som vi har sett och den information vi har upphämtat från medborgarna så är dett det bästa alternativet som det ser ut idag, även om de kommer andra alternativ i framtiden.

  5. Inger

    Menar du på fullt allvar att turismen i Storuman drar in mer än alla de miljoner som flyget går minus?

  6. Företagarna Storuman

    Svar till Inger (2010-06-03 16:05)
    Då detta i första hand är en turistdebatt, och inte en flygdebatt, och jag dessutom inte riktigt förstår vad du syftar på så kan jag tyvärr inte kommentera ditt inlägg.

  7. Roffe

    Inger!
    Besöksnäringen omsätter över 100 miljoner i nedre delen av kommunen. Ca 240 miljoner i övre delen. Hur mycket skattepengar som klirrar in i kommunkassan på grund av detta vet jag inte. Sedan hänger mycket ihop. Handeln torde väl också påverkas positivt av besöksnäringen.

  8. Håkan Rombe

    Håller med om att turismen är styvmoderligt behandlad. Turismen är en så stor och viktig näringsgren, och dessutom växande, att kommunen borde läga lite krut i frågan genom att t ex ha en turistnämnd eller ett turismutskott och dessutom minst en högskoleutbildad tjänsteman som jobbar med frågorna. På högskolan i Östersund har det ju i åratal examinerats folk i ämnet turism. Jag har tagit upp denna fråga i olika sammanhang men fått nobben. Visst kan mycket göras i östra kommundelen men det är ändå i fjällen som den största potentialen finns. Det styrks dessutom med råge av utvecklingen.

  9. Gunnar Andersson

    Tack Håkan för att du säger som det är.Som boende i dom västra delarna är man ju förbjuden att uttala sig kritiskt angående satsningar i dom östra delarana hur tokiga dom än är.

  10. Företagarna Storuman

    Svar till Gunnar Andersson (2010-06-05 19:53)
    Vem har förbjudit dig att vara kritisk?
    Dåliga satsningar i östra delen ska väl kritiseras likväl som dåliga satsningar i fjällen, eller?
    Däremot är det nog ganska stora skillnader mellan ”turistiska satsningar” i fjällen och i Storumanregionen, om detta råder inga tvivel.

  11. Inger

    ”Man kan ställla sig den frågan, speciellt nu när turistinformationen är stängd och flyget verkar gå mot en nedläggning.” Detta är kopierat ur din blogg. Som jag tolkar det ger flygande turisters börsar mer i kommunkassan än vad flyget kostar. Alltså är det så mycket folk som jobbar med turism, extra anställningar på högsäsonger mm i östra delen att Gunnarn skulle vara lönande? Jag vet att denna blogg inte handlade om flygplatsen egentligen, men det låter på bloggen som att Gunnarn tar emot jättemånga turister. Att turistinformationen inte funkar längre är synd.

  12. Företagarna Storuman

    Svar till Inger (2010-06-08 00:44)
    Du glömde frågan som var kopplad till detta.
    ”är turismen en tillväxtbranch i kommunen?”

    Hur gynnar det turismen i kommunen att lägga ner flyget och stänga turistbyrån?
    Lägger inga värderingar i varken pengar eller antal turister som tillkommer på grund av flyget men om det är så man behandlar tillväxtbrancher så hoppas jag att vi får färre tillväxtbrancher i kommunen.

  13. Inger

    Om det inte kommer turister med flyget till Gunnnarn, utan de flyger till Tärna, har då Gunnarns flygplats någon ”turistfunktion”? Då måste det väl nästan finnas någon sorts turistnäring i närheten. Om folk kan välja flyger de dit de ska, inte två timmars bilkörning därifrån. Finns det ens biluthyrning i någon utsträckning här? Eller cykeluthyrning? Här finns ingen lokaltrafik som kan forsla folk hit och dit mellan attraktionerna. Att vara egenföretagare inom säsongsturism går säkert bra om man har rätt förutsättningar och ideer. Möjligheter till kost och logi kan också vara bra. Pris? Högt!

  14. Inger

    Jag kan inte komma på något som turister kan vilja vara med om i östra delen, förutom möjligen fiske och kanske jakt. Nu jobbar jag varken med turister eller flyg, men nej det tror jag inte, inte via Gunnarn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.