logisk argumentation

 Socialdemokraterna anser att en sänkning av arbetsgivaravgifterna inte ökar viljan att anställa och motiverar det med att arbetslösheten har ökat.

Gruvverksamheten i länet anses riskera att utarma området och argumenten är ungenfär  "titta på Kiruna, dom är färre i dag än för 20 år sedan".

Den intressanta frågan måste i fall vara vad som hänt om inte arbetsgivaravgiften sänkts eller om inte gruvorna i kiruna vuxit. Hur skulle det ha sett ut då?
Då kanske det skulle ha varit 10 000 personer i stan.

Vad händer i Storuman om man inte utnyttjar möjligheterna med råvarunäringarna?

Får vi en bättre utveckling då?

Vilka är de realistiska alternativen egentligen?

 

5 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Håller i stort med dig i argumentationen kring råvarunäringarna. Däremot är jag mer tveksam till argumenten kring sänkta arbetsgivaravgifter.

    Om man summerar effekterna av den sänkta restaurangmomsen som bejakarna menade skulle göra näringen mer benägen att anställa fler och/eller att sänka priserna på maten så blev nog inte resultatet det man förespeglade. Utifrån det kan man ställa sig frågan om sänkta arbetsgivaravgifter skulle ha en annan positivare effekt.

  2. Företagarna Storuman

    Svar till Peter Åberg (2012-11-16 12:47)
    Måste fundera en stund på din logik.
    spontant känns det inte som om momssänkning inom restaurangbranschen är riktigt samma sak.
    Visst, det skulle kunna vara möjligt att bättre lönsamhet i restaurangen utveckla verksamheten och skapa fler arbetstillfällen.
    återkommer i frågan.

  3. xyäåö

    Det blir säker ett uppsving för Storumans kommun om Rönnbäcks gruvan kommer igång. Det ger jätte mycket jobb i 20 år. Men sen då? När jobbena är slut och naturen är förstörd. Vad händer då? Kommer turistnäringen vara lika stor nu som efter när gruvan är nedlagd? Tänker närmast på Hemavan där det kommer att gå en lastbil var tredje minut.Kommer det att vara lika attraktiv att vistas där som turist? Och om det skulle ske ett läckage i slammagasinet, vad händer då? Tänker närmast på läckaget i nickelgruvan i Finland. Vi vet vad vi har men inte vad vi får. En storslagen natur som kommer att vara mer värt än allt guld på denna jord eller rättare sagt allt nickel! Vi har en natur som folk i trångbodda länder kommer att söka tysnaden i. En natur som kommer att ge jobb långt in i framtiden.Det tycker jag är realistiska alternativ. Men vem vet,jag kanske har fel

  4. Peter Åberg

    Visst finns det en logik i resonemanget. Båda åtgärderna sänker kostnaderna för företagen. Tyvärr verkar det som att allt för många företag endast ser det som en möjlighet att öka vinstmarginalen, viket skedde i stor utsträckning inom restaurangbranchen. Detsamma kan man se bland bankerna när styrräntona sjunker, nämligen att bankerna passar på att öka räntegapet och därigenom vinsterna. Drivkraften att kortsiktigt tjäna mera pengar åt sina aktieägare verkar vara större än viljan att anställa fler och utveckla verksamheten. Jag refererar i stort sett bara det som faktiskt sker och har skett.

    Däremot tycker jag också att det vore önskvärt att kostnadssänkningar för företagen verkligen skulle leda till det resultat du påstår att det skulle ge, men mycket talar för att effekten skulle bli marginell.

    Arbetsgivaravgiften är ju i grunden statliga inkomster som fördelas till de olika sociala s k trygghetssystemen.

    Risken är uppenbar att nettoeffekten blir att statens skatteintäkter minskar med effekten att den svenska välfärden äventyras eller raseras. Men det är kanske vad vissa rent ideologiskt vill.

    Personligen tror jag mer på utblidning, forsknings och investeringsstöd för att utveckla företagens verksamheter och antalet sysselsatta.

  5. Företagarna Storuman

    Svar till Peter Åberg (2012-11-18 01:16)
    Vad är det som talar för att effekterna skulle bli marginella?
    Ditt resonemang angående möjligheten att öka lönsamheten stämmer naturligtvis, under förutsättning att det inte finns en fungerande konkurrens på marknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.