EU måste häva sanktionerna mot Ryssland – Folk har ingen aning om vad som väntar

Matpriserna rusar i Europa. Vissa produkter har redan försvunnit helt ur sortimentet. Ni kanske har märkt att det inte finns någon solrosolja någonstans. EU-kommissionärerna och Ursula von der Leyen har noll koll och lyder bara vad storebror USA säger att de ska göra mot Ryssland. Det här är definitionen av att skjuta sig själv i foten. Man kan fortsätta skylla allt ont på Ryssland och vi kan svälja Joe Bidens tal om ”Putin’s price hike” på bensin men när befolkningen i Europa inte har råd att köpa mat eller ens kan få tag på vissa livsmedel som inte går att producera eller importera längre så kommer regeringar att få det mycket tufft. Många kommer säkert att falla. Höga brödpriser antände den arabiska våren. Den svindlande inflationen i Weimar på 20- och 30-talen i Tyskland var påtvingade genom krigsskadestånd och straff från ”segrarna” i första världskriget. Den här gången straffar vi oss själva.

Om ni gnäller över att det är dyrt att tanka bilen så har ni inte sett någonting än. Det är också viktigt att minnas att de personerna som tar de här besluten, de som talar om för oss hur viktigt det är att ”straffa” Ryssland, inte själva kommer att drabbas. Jo, en hel del politiker längre ner i hierarkin som lyder och lojalt upprepar talepunkterna från sina överordnade kommer naturligtvis också drabbas. När skiten träffar fläkten kommer inte eliten bry sig om sina lokala och regionala tjänare, hur lojala de än varit.

Det har varit mycket tal om att Europa måste bryta sin beroendeställning till Ryssland men minst lika viktigt är att bli självständiga även från USA. Europa måste kunna stå på egna ben. Med det menar jag inte att vi ska bli protektionistiska utan ha en fristående, human och rationell omvärldspolitik. USA spelar Europa som en mungiga för tillfället. Kriget i och ”stödet” för Ukraina handlar för USA ingenting om att stödja det ukrainska folket eller demokrati. Det handlar om att försvara och bevara USA:s militära och finansiella globala dominans. Inte bara Ukraina utan hela Europa är endast spelpjäser för USA och som sådana kan vi enkelt offras om det gynnar USA självt. ”America First” var inget som Donald Trump hittade på. Det har varit ett amerikanskt axiom sedan Monroedoktrinens tillblivelse 1823 och i ännu högre utsträckning sedan 1945.

Så det är dags att bita i det sura äpplet, krypa till korset, helt enkelt backa och erkänna att det här var ingen bra idé. Vi kanske skulle ha kört på en diplomatisk lösning ändå. Dags att lägga ner kukmätartävlingen. Vi minns hur det gick förra gången det blev hyperinflation i Tyskland och vi har redan extremhögern på frammarsch. Även om västmedia låtsas som om den inte existerar i Ukraina så tillstår de ändå att de är starka på många andra håll i Europa. Hyperinflation, livsmedelsbrist, högerextremism och massvis med vapen på drift är ingen bra kombination.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.