De judiska orcherna i Palestina

Rasismen har många skepnader men i grunden är det samma vidriga normsystem och tankesätt oavsett avsändare och mottagare. Kan ni föreställa er vilket ramaskri det skulle bli om de israeliska ockupanterna i Palestina omnämndes som horder av orcher? Som lägre stående människor i avsaknad av kultur. Upprördheten skulle vara fullt befogad. Att avhumanisera en hel folkgrupp eller nation borde vara något som vi i vårt påstått upplysta samhälle fördömer per automatik. Ändå har vår civiliserade fernissa förångats på bara några månader.

För all del, stå med det ukrainska folket. Med folket. Men hjälper det gränslösa hatet mot allt ryskt verkligen det ukrainska folket? På vilket sätt får ukrainarna det bättre genom att vi i ”väst” ställer in konserter med verk av ryska kompositörer, fryser ut alla ryska idrottspersoner, jämställer ryska musikinstrument med hakkorset, tar bort bilder på 500-åriga ryska byggnader från matförpackningar, avskedar ryska forskare och professorer från lärosäten o.s.v.? För vems skulle gör vi allt detta egentligen? På vilket sätt för färre mänskliga och kulturella kontakter oss närmare fred och mindre lidande?

Den tyska EU-tjänstepersonen och NATO-rådgivaren Florence Gaub gjorde i ett tyskt tv-framträdande skrämmande rasistiska uttalanden om det ryska folket och deras kultur. ”De ser ut som européer men det är de inte” var bland annat en åsikt hon vädrade. Det blir lite extra obehagligt att det är just en högt uppsatt tysk politiker som ger luft åt gamla Göbbelska synsätt.

Vi ska inte heller glömma att det är ”kungar och presidenter” som startar krig. Inte vanligt folk. Det är däremot det vanliga folket som tvingas utföra själva krigandet och utstå lidandet. De allra flesta människor har inget emot sina grannar. De vill leva i fred, lugn och ro. Så precis som med de ekonomiska sanktioner som nu inte bara drabbar det ryska folket utan även har börjat slå tillbaka på våra egna samhällen i väst så drabbar det inte den s.k. eliten. Jo, även de får naturligtvis betala mer för bränsle, livsmedel och andra produkter men det drabbar inte dem på samma sätt. De har råd. De har det ekonomiska utrymmet för det. Så när de säger att det är ”värt” dessa uppoffringar för att stå upp för Ukraina mot Ryssland så menar de att det är du och jag som ska göra de uppoffringarna. Inte de själva.

Det är så mycket som är så fyllt till bredden med dubbelmoral i den här situationen. Om det verkligen var handlingen att t.ex. anfalla ett land, begå krigsbrott eller fängsla journalister som upprörde oss och utgjorde grunden för våra krav på ansvarsutkrävande så skulle många ledare, politiska och finansiella makthavare från västländer sitta i fängelse på livstid. Istället kan de nu glida runt i lyxliv, bli adlade och ge välbetalda föredrag. Det verkar helt klart inte handla om dåden i sig utan vem som begår dem.

Våra makthavare måste fördöma och försöka avbryta det här hatet som pågår nu. Det kommer förhoppningsvis en dag då vi måste läka såren efter detta och då blir det så mycket enklare om vi inte har hållit på och avfärdat varandra som mindre värda, underlägsna människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.