vandring genom västerbotten med hundar o vagn

Se varje dag som en ny utmaning

Vojmån

Vojmåns vildmarks-camping
2013-07-27
kl.09.07
Kenneth Nyberg född i byn har drivit denna camping sedan -94 tillsamanns med sin sambo Rita Kuttim
Naturskön camping vid älven, har varit ett gammalt timmer upplägg för flottning
Kenneths pappa ärvde detta av sin far
från början var det en ren natur camping med tält kanske lite husvagnar och allt för fisket.- 94 började kenneth att bebygga husen, de nuvarande huskropparna som har sin egen historia, med dubbel-beskattning
Flottningen började i väster vid Dikanäs, o här i Vojmån blev det ett stort upplag.
Transporten på vattnet var via vojmån ner till Meselefors där älven rann ut i Ångermanälven, o ut till pappers-bruken efter kusten, mest kring Kramfors o vidare transporter till Ö-viks områdets pappers-bruk Husum o Mo o Domsjö
Fisket här i vojmån är till största delen harr men även röding, öring o till och med gädda o aborre. Många av fiskarna kan stå här 1-2-3 veckor o pröva lyckan. Detta år har fiskelyckan var till fiskaren fördel.
Kenneth o Rita öppnar slutet av maj o håller officielt öppet slutet september, men det är alltid öppet för dom som vill stanna till, resten av året.
Kenneths missnöje med Vilhelmina Kommmun, är många, tycker det snedvrides inte lite utan mycket de satsar pengar på skrytbyggen i fjällvärlden som nästan alla vet slutar i en konkurs, av lyx-sökare, Många andra projekt som de går in med pengar till, men här i Vojmån, har Kenneth satsat ur egen börs, men orätvisan lyser klart igenom, o jag förstår honom till fullo,
ska prata med närings livs ansvarige på komunen, sedan trafikverkets rastplats som de arenderar av Kenneth, VARFÖR SÄTTER DE INTE UPP TOALETTER, hur ser de på detta att alla som rastar( nästan) nyttjar toaletterna o en del även duschen,
han säger , ” ja kan ju inte stå där o kolla vilka som går in och ha bössan i handen o skramla att här kostar det att låna, o det är mest alla busslaster som kommer förbi, som han riktar sin frusteration åt. MÅSTE BARA FÅ ETT SAMTAL MED ANSVARIGE I UMEÅ HUR DE RESONERAR SÄGER HAN.!!!!!!!!!
Vidare skickade Kenneth en skrivelse till komunen slutet av maj detta år, om all fördelning av hjälp stöttning , marknadsföring osv. De ringde omg. o ville ha ett samtal, var är detta samtal, det rann bara ut i sanden,
vidare skickade han samma till vk men fick inte in detta i tidningen, VARFÖR????????
han menar var finns rättvisan.
Nu får Kenneth o Rita så mycket filback av turisterna som pratar till sina bekanta, men varför kan inte Vilhelmina kommun visa sitt intresse. Jag vill ej här nämna de företag som ja vet har fått mycket uppmärksamhet av komunen, men det är Ett antal, Har hunnit pratat med en hel del turister från olika länder o alla ( sammstämmigt ) vilken underbar plats, rent o snyggt, bra service. En ur högen, Fam. Birgit johansson Nynäshamn försöher att komma tillbaks varje år, o alla fiskare, som återvänder, tror inte att de skulle återvända år efter år om inte det fungerade på själva campen.
Familjen från Värmland som varit här när det bara var frilufts-camping långt före -94, som återvänder varje år 2 veckor… minst. och inte att förglömma, mannen från Trollhättan som nånstopp körde hit, skickade familjen till Norge, men han själv fiskar sej uppåt till de möts i Norge. ( för det fina fiskets skull här i vojmån.
Var lite roligt med honom, han kom som en riktig reklam-pelare för märket SIMMS. Måste in o gogla på detta märke verkar vara bra stoff.
Då det gäller bidrag från komunen så berättade han om fotbolls-planen i, Storsele by, som kostade ca 200,000 en hel del,för ungf. 10 år sedan och i dag en ren avskrädes hög, hur tänker man. Gärja gorme, som projektet kallades.
Vidare, Kålgården utanför Vilhelmina, där de fått bidrag för 5-6 renoverade stugor, vidare utbyggnad av resourt anläggning med spa.
Saiva camping i vilhelmina, som kommunen sålde ut, en kvinna ville köpa, hade bättre bud…. men den anläggningen gick för (billigare penning till en person med anknytning till kålgården, detta beslutades av fritids eller närings avdelning.
Gammnyliden, komunen lätt stället förfalla…….hästvandring, riktig ladugård som det byggdes i Hälsingland, otrolig rökbastu för mat, stor tvättstua, hel gjord i trä, då menas alla marskinella verktyg, vatten-kvarn,
Hoppas för Kenneths o Ritas skull att det kommer att ordna sej till det bättre, FÖR denna plats ska Vilhelmina Komun vara rädd om, då den ger så mycket filback tillbaks till Komunen.
Ni som nu läser detta, missa inte tillfället att när ni passerar Vojmån, stanna till kanske… campa, o ta fram fiskespöt……
Tack för ert fina motagande under denna vecka från vandraren och hans flickor Nea och Ronja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.