Socialdemokraternas stereotypa valfrihetsreform inom barnomsorgen.

Heja Kommunal!

Det är inte ofta jag står på samma sida som Kommunal men det händer. Med glatt hjärta skrev jag under protestlistor som fanns på skyltsöndan idag. Där gick barnskötarna med listor för att medborgarna ska ge dem sitt stöd. Och det var det jag gjorde. Jag hoppas du gjorde likadant.

Vi kan inte acceptera att en hel yrkesgrupp ska bort. Vi har fattat ett långsiktigt beslut som säger att det ska vara förskollärare på våra barnstugor. Men det är på sikt. Och detta ska skötas med naturlig avgång. Nu verkar Barn o utbildningsnämnden fått kalla fötter och säger upp barnskötare. Den uppgift nämndsledamöterna fick när beslutet skulle fattas för några månader sedan var att det inte rör nån som varit anställd länge. Som vanligt lägger man ut dimridåer för att få igenom de beslut som man vill. Nu visar det sig enligt uppgift att av de 4 som nu är uppsagda har en som längst 9 år i kommunen. Är inte den erfarenheten värd att ta tillvara på?
Så följden blir att man byter ut barnskötare med lång erfarenhet mot kanske en nyexaminerad förskollärare utan erfarenhet. Är absolut inte mot förskollärare på nåt sätt men jag saknar rim o reson i denna fråga.

Det är bra och viktigt med utbildning det ska först villigt erkännas. Men det är tyvärr inte alltid lämpligheten följer med utbildningen. Alltså vill jag påskina att vi har outbildad personal som gör ett bättre jobb än de som är utbildad. Därmed har jag inte sagt att de som är utbildad gör ett dåligt jobb utan tvärtom. Sen ska vi komma ihåg att barnskötarna inte är utan utbildning. De har en gedigen utbildning som tidigare var fullt accepterad. Och vi har barnskötare i vår kommun som verkligen vet hur man tar hand om barn, vill ta hand om barn, och barnen vill vara med dem. Vart är då problemet?

Jag förstår full ut den barnsköterska jag pratat med som kunde ståta med 26 år inom kommunen som barnsköterska, och några år till i annan kommun, som sa: – Jag känner mig inte motiverad att göra ett bra jobb då man ska ha bort oss som yrkesgrupp.

Majoriteten har länge tyckt att det är svårt att rekrytera dagmammor. Konstigt. Först behandlar man en arbetsgrupp som om de inte vore värd vattnet och sedan tycker man det är konstigt att inga söker. Nu är det tyvärr nästa yrkesgrupp. Barnskötarna. Sakta men säkert vallas vi in i Socialdemokraternas stereotypa valfrihetsreform inom barnomsorgen. Huvva….

Sätt stopp för detta mina borgerliga kamrater i BoU nämnden.

Så än en gång HEJA KOMMUNAL…..

2 kommentarer

  1. Katarina Hampusson (fd Fors)

    Hej Hans-Inge,
    så vitt jag vet var inget parti emot beslutet som fattades av BoU. Mitt förslag är att du går tillbaka till ditt parti och tar en diskussion.
    Okunskap eller oengagemang?

  2. Less på kommunens personalpolitik

    Hur kan kommunen behandla en yrkesgrupp på detta sätt. Blir man bättre på att ta hand om barn för att man har högskoleutbildning? Lämplighet är mycket viktigare. Att säga upp barnskötare som jobbat i nästan 10 år och istället anställa förskollärare visar tyvärr som vanligt att Vännäs kommun inte är en bra arbetsgivare. Varför hörs inte mer protester? Ska man bara strida för egen sak var är solidariteten?
    Kommunen (en god arbetsgivare)ska ha en personalpolitik som är för personalen inte mot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.