Vännäsandan i förfång? Straffar barnfamiljer.

I måndags hade vi kommunstyrelse med rätt många ärenden. Vi blev som vi ofta blir överens i många av besluten. Så det mesta får tillskrivas ”Vännäsandan”.  

Men vi hade några ärenden där vi har avvikande meningar och nog kommer att ha det även framöver. En sådan punkt på dagordningen var bl a taxan för avfallshanteringen. Som vi alla vet så har vi börjat väga vårt avfall.

Vi som parti har varit motståndare till när det infördes och är fortsatt mot när man nu aviserar att höja vikttaxan igen. Vårt argument då var att vi kan införa viktbaserad taxa när vi har infört den bruna tunnan. Den åsikten delade vi tillsammans med Folkpartiet.

Vill verkligen poängtera att det är viktigt hur man tar hand om sitt avfall och hemma har vi avfallssorterat i 20 års tid. Så jag är ingen ”miljöbov” bara för att vi inte bejakar att lägga högre del av avgiften på den viktbaserade delen.

Sedan är det av högsta vikt att alla ska beredas samma möjlighet (där har vi kommunallagen bakom oss) att källsortera och så länge vi inte har bättre möjlighet med kompostering tänker kristdemokraterna inte bejaka ytterligare höjning av den viktbaserade taxan.

Kristdemokraterna tillsammans med Moderaterna hade samma åsikt i höstas och vi är glada att även Centern nu ansluter sig till vår åsikt.  Eftersom alla inte bereds samma möjlighet ännu när vi inte har den bruna tunnan än i vår kommun så kan vi inte höja taxan.

Nu visar det sig att vi har fått in mindre avfall och det innebär att vi tar ut för hög avgift eftersom avfallshanteringen inte får gå med vinst. Så vi anser och föreslog att vi ska betala tillbaka den merkostnad som vi tagit in för mycket på den fasta delen, förutom det som ska fonderas för sluttäckning av vår deponianläggning.

Majoriteten är inne på att istället återigen höja den viktbaserade delen trots att vi redan nu ligger rätt högt jämförbart med andra kommuner. Argumenten man för är att man vill premiera dem som sorterar och det argumentet är rätt. Men varför i samma andetag straffa dem som inte har möjlighet att fullt ut sortera som många äldre och barnfamiljer.

Vi kan inte säga till barnfamiljer att ni är välkommen att flytta till Vännäs men vi straffar er med höga avgifter. Fick synpunkten på mötet att jag alltid pratar om barnfamiljer. Den synpunkten känner jag mig nöjd över. Det kommer jag aldrig att sluta så länge jag är i politisk gärning. Så är ni less redan på att höra mig prata om äldre och barnfamiljer är det lika bra att ni vänjer er.

Så länge barnfamiljer och äldre missgynnas så kommer kristdemokraterna att reservera sig mot sådana dumheter.

6 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Hur ser era planer ut i Vännäs för framtida hantering av avloppsslammet ?
    Vi måste väl hitta någon hållbar lösning även för det framöver, när dispansen att lägga det på deponier försvinner ?
    Har ni diskuterat frågan inom förvaltningen ?
    Göran Jonzon / Vilhelmina

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja detta med avfallsfrågan är ganska komplex. Frågan är nog diskuterad men jag har inte varit med i den diskussionen nu men får några år sedan diskuterade vi detta. Det jag nu och tidigare stridit för är just avfallstaxan för våra medborgare

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      När det gäller denna fråga så drabbar det barnfamiljer och äldre med blöjor väldigt fel. Det måste även en miljöpartist inse. Men det verkar lätt att prata om möjlighet med kompostering etc men inse att detta drabbar fel verkar svårare och det är just det som är vidgade vyer. Det går att hitta lösningar på detta ändå. Alltså att vi ska få så lite som möjligt i tunnan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.