Respektfullt bemötande inom den psykiatriska vården i Västerbotten

Den senaste nationella patientenkäten, som SKR samordnar för regionernas räkning, har undersökt hur patienter upplever den psykiatriska vården, både barn- och ungdomspsykiatrin och den psykiatri som vänder sig till vuxna. De flesta patienterna inom psykiatrin i Region Västerbotten upplever att de får en bra vård och ett gott bemötande. Bäst resultat har barn- och ungdomspsykiatrin i Lycksele och öppenvården för vuxna i Skellefteå.

De patienter som tillfrågades var ett urval av de som nyligen besökt en psykiatrisk öppenvårdsmottagning eller varit inlagda i den psykiatriska slutenvården inom vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin samt rättspsykiatrin. Totalt skickades 128 000 enkäter ut på nationell nivå.

– Vi har tyvärr ett relativt lågt deltagande i undersökningen, men bland de som svarat och varit i kontakt med psykiatrin i Västerbotten är majoriteten nöjda med bemötandet de fått. Resultatet är väldigt likt den senaste undersökningen som gjordes för två år sedan. Det gäller både barn, ungdomar och vuxna. Det är positivt och något vi ska ta till oss och utveckla för att höja siffrorna ännu mer, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.

Region Västerbotten fick bäst resultat på respekt och bemötande och sämst i kontinuitet och koordinering. Regionens resultat är likt riket i övrigt.

Svarsfrekvensen ligger runt 25 procent och det är fler kvinnor än män som svarat. Tydliga skillnader i nöjdhet ses mellan könen, kvinnor är betydlig mindre nöjda och ger psykiatrins slutenvård sämre omdömen inom alla områden.

Patienterna på psykiatrisk avdelning 1 i Skellefteå och avdelning 4 på Norrlands universitetssjukhus är mest nöjda och ger höga betyg för helhetsintrycket. Inom den psykiatriska öppenvården har psykiatrisk mottagning 2 i Skellefteå och Freja ätstörningsmottagning båda höga omdömen med 86 av 100 poäng.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västerbotten

Region Västerbotten ligger strax under genomsnittet i Sverige på samtliga dimensioner vad gäller barn- och ungdomspsykiatrins öppenvård. Även här fick kontinuitet och koordinering ett lägre betyg.

– I slutet av 2023 påbörjades ett utvecklingsarbete vad gäller tillgänglighet i 1177 och Tele-Q, då vi såg behov av förbättring inom det området. Det sjösattes under våren 2024 och gav snabbt resultat på så vis att det nu är betydligt kortare svarstider och lättare att få kontakt via vår mottagningstelefon. Vi provar sedan juni 2024 ett nytt arbetssätt för nya bedömningar, vilket redan nu gett resultat i form av mycket förbättrade tillgänglighetssiffror inom 30 dagar, det vill säga den förstärkta vårdgarantin. Det ska bli intressant att se hur dessa utvecklings-och förändringsarbeten påverkar resultatet i nästa patientenkät, säger Kerstin Eliasson, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Region Västerbotten.

83 procent av de som svarat tycker att respekt och bemötande är bra inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– Förra året påbörjade vi en utbildningssatsning för alla medarbetare på kliniken, en så kallad bemötandeutbildning. Den har varit mycket uppskattad och fått bra resultat i våra egna utvärderingar. Vi kommer att ha uppsamlingsdagar för nyanställd personal och dem som inte haft möjlighet att genomföra utbildningen. På vår klinik har vi med andra ord arbetat aktivt med frågan om bemötande, eftersom det är så viktigt att barnen och deras familjer känner sig väl bemötta när de besöker oss oavsett anledning. Det är därför glädjande att se att vi fått så fina resultat vad gäller just bemötande, säger Kerstin Eliasson.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.