Människosyn

Ibland känns det som att jag börjar tappa tron på oss människor. Främlingsfientlighet och rädsla för andra kulturer är i och för sig ingen ny företeelse, men i dagens upplysta och informativa samhälle skulle man kunna tro att sådan tillhörde historien. Men tyvärr, inte minst nu senast med uppståndelsen i Vännäs, men det som kanske upprör mig mest är att ett stort svenskt parti har en omröstning om så kallade papperslösa flyktingar ska få sjukvård i Sverige. Dessutom går vårt kommunalråd i Robertsfors ut i radio och säger att det skulle vara märkligt om man stödjer dessa så kallade "lagbrytare". Vad har vårt kommunalråd för människosyn? Är dessa människor inga riktiga människor eftersom de är lagbrytare, hur stort ska brottet vara enligt centern för att få kalla handen hos våra vårdinrättningar?
Om någon svensk är dömd för ett brott medverkar samhället till detta brott genom att ge den dömde vård?
Det som känns mest skrämmande är kanske inte att vårt kommunalråd har en konstig människosyn utan att nära nog hälften av centerpartiets delegater på riksstämman tydligen har samma uppfattning, det hängde på en röst. Vad säger alla andra centerpartister, sympatiserar man verkligen med den typen av människosyn?

För mig är denna typ av fråga väldigt enkel, människor i sverige oavsett om det är brist på papper eller någon annan så kallad ’osvensk företelse’ så ska man ha rätt till vård.
Vi ska också komma ihåg att denna grupp så kallade papperslösa flyktingar är i en mycket svår situation. De har flytt från en situation som man får förmoda är väldigt ansträngd, till ett land som i mitt tycke har väldigt hårda flyktingregler. Väl i Sverige har man tvingats fly från myndigheterna för att inte bli skickad tillbaka. Man behöver inte vara särskilt intelligent för att förstå att valet att fly undan myndigheterna är en sista desperat utväg.
Men egentligen borde inte detta ha någon som helst betydelse huruvida man är papperslös flykting, brottsling, fattig eller rik, så länge det är en människa ska möjligheten till vård ske ske på samma vilkor och bestämmas utifrån vilket behov man har.

2 kommentarer

  1. Brolle

    Hans tycker att Sverige har hårda flyktingregler. Det kan man givetvis tycka. Om man ser det på ett annat sätt kan man också tycka att Sverige har liberala regler. Sverige tar nämligen emot flest flyktingar i både absoluta tal och i förhållande till sin folkmängd. I frågan om papperslösas rätt till sjukvård så håller jag nog med kommunalrådet.

  2. Hans Lindgren

    Vi kan självklart ha olika uppfattning om vad som är liberalt eller hårt vad gäller flyktingpolitiken. Du säger att vi tar emot flest, jämfört med vilka länder? men jag hoppas att du har andra argument för vård av papperslösa än vårt kommunalråd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.