Jenningsskolan

 

Det var länge sedan vi hade en sådan proteststorm i Robertsfors.
Men det kanske inte är så underligt när man fattar beslut med så klent underlag.
Dessutom präglades kommunstyrelsens sammanträde av exceptionellt dåliga argument.
Det handlade mera om generaliseringar utifrån saker gripna från luften och subjektivt tyckande som användes som sanningar utan saklig grund.
Några exempel: 
  • Alla nior tycker Jennings är ett fortsatt högstadium.
  • Jenningsskolans elever är missnöjda.
  • Lägg ner Jennings, det är enda sättet att klara ekonomin.
 
Man försökte visserligen prestera några argument med statistik som fakta.
Jag noterade två exempel: 
  • Jenningsskolan är den femte dyraste i Sverige per elev.
  • Lärartätheten är alldeles för hög 16 lärare per elev.
 
De tre första exemplen är knappt värt att kommentera i sin enfaldighet men nog är det märkligt att så många elever faktiskt gått och går på Jenningsskolan om den skulle vara så dålig. Om dessa ledamöter dessutom skulle komma på tanken att faktiskt fråga eleverna skulle de förmodligen få en annan bild. Skulle Robertsfors kommuns ekonomi hänga på den synnerligen tveksamma besparing som presenterades i  underlaget till beslut, är vi riktigt illa ute. Jag skulle vilja vända på frågan, har Robertsfors kommun råd att vara utan Jenningsskolan?
 
Men åter till de två så kallade sakliga argumenten, det stämmer att om man läser SCB-s statistik för 2008 är Jenningsskolan bland de dyrare i Sverige men faktiskt inte dyrast i Västerbotten. Min erfarenhet av statistik är för övrigt rätt luttrad, ofta upptäcker man felaktigheter främst i små kommuner med små enheter. Inrapporteringen som sker från respektive kommun skiljer sig allt för ofta. En liten förändring i inrapporteringen slår mycket i en liten kommun. Men därmed inte sagt att det inte kan vara riktigt.
Men för att använda de som argument för en nedläggning måste dessa synas närmare i sömmarna.
Det är också det allvarligaste med hanteringen av Jenningsskolans nedläggningsbeslut. Det saknas i stort sätt underlag för beslut. Det underlag som presenterades var i huvudsak en matematisk uträkning för hur många elever som krävs för att göra skolan lönsam.
När det gällde en nedläggning var det beskrivet med några rader. Någon total konsekvensbeskrivning finns inte. Nu blev jag inte förvånad eftersom det verkar vara centerpartiets nya linje att den ledande trojkan vet bäst och då är det bättre om det inte finns så mycket motsägande handlingar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.