Årets sista kommunstyrelse.


Sista kommunstyrelsen brukar generellt präglas av en viss julstämning. Dagordningen brukar vara rätt kort med få diskussionsämnen, så också denna gång så när som på ett ärende.

Bakgrunden till detta ärende var beslutet om införandet av LOV (lagen om offentligt val), det avser möjligheten till privata att sköta hemtjänst.

Jag trodde i min enfald att ärendet var klart och avgjort, hälsoförbundsfullmäktige fattade beslut i frågan i november detta år.

Vi har också haft en diskussion tidigare vem som egentligen äger frågan och kom överens om att detta är en fråga för hälsoförbundet.

Men tydligen var det en sak i beslutet som så till den milda grad irriterade främst centerpartiet att man närmast blivit rättshaverister.

Man tvingade igenom ett beslut i kommunstyrelsen att flytta startdatum för LOV till den första april 2010 i stället för första januari 2011.

Vi avisade självklart hela ärendet eftersom vi varit överens om att kommunen inte skulle besluta i frågan utan det var en fråga för hälsoförbundet.

Frågan om vem som juridiskt äger frågan har också prövats av jurister och kan enkelt sammanfattas med att hälsoförbundet är en egen kommun med ansvar för hemtjänsten, att då kommunen sätter sig över detta och beslutar något annat kan jämföras med att vi skulle besluta åt Umeå.

Men centerpartiet i Robertsfors bryr sig inte om vad jurister säger, inte heller den demokratiska ordningen utan man vet bäst själv och ska också bestämma själv. Jag personligen tycker detta är fullständigt vansinnigt, även om frågan kan verka liten och kanske betydelselös så visar det en brist på insikt och respekt för den demokratiska ordningen.

Man kan också fråga sig, vad är det som är så viktigt i detta att centerpartiet väljer att köra över hälsoförbundet, oppositionen och jurister för att tidigarelägga startdatum för LOV med några månader. Nu kunde man tycka att det skulle räcka med detta men icke, man drev även igenom att det skulle skrivas in i avtalet mellan kommunen och hälsoförbundet, vilket jag inte kan tolka på annat sätt än att man vill sätta ytterligare käppar i hjulet mellan kommunen och hälsoförbundet. Varför man gör det förstår jag inte men även en centerpartist borde förstå att ordförande i hälsoförbundet inte kan skriva under ett avtal som strider mot det som är beslutat i hälsoförbundsfullmäktige.

Vad som händer nu är lite svårt att sia om men risken är stor att beslutet överklagas och att förhållandet mellan kommunen och hälsoförbundet blir avtalslöst sista året.


Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.