Historiebeskrivning och ambulans

 Jag måste erkänna att jag kände en viss ”okunskap” när jag läste i Moderaternas nya historiebeskrivning. Var det någon annan än jag som levde i den värld där moderaterna historiskt faktiskt varit emot allmän rösträtt, eller var det bara jag som trodde att Moderaterna varit emot i stort sett alla sociala reformer som genomfördes på 1900-talet.

Det brukar visserligen heta att segraren i ett krig också skriver historiebeskrivningen, men mig veterligen har det inte varit något krig i Sverige, att då ta sig rätten att skriva om historien med direkta osanningar, visar för mig vad moderaterna egentligen står för och tyvärr spär det på politikerföraktet. Väljarna borde kunna kräva av ett stort etablerat parti att man inte med berått mod går ut med osanning.

För övrigt har de lokala diskussionerna främst handlat om ambulanserna i Robertsfors och inlandet. Jag konstaterar självklart att det är alldeles åt skogen att vi inte ska ha råd med en stationerad ambulans i varje kommun. Men vi ska skjuta på rätt mål. I det här fallet är landstinget mera en budbärare än verkställare. Alla borde ställa sig frågan varför lägger man dessa förslag? Inte är det av illvilja eller någon tro att vi människor i glesbygden är mindre värda, utan det är en ren prioritering utifrån pengar. Vem är det då som står för pengarna? Främst är det givetvis skattebetalarna men staten är en lika stor tillskjutare av medel, dessutom skapar staten en mängd regler och lagar som kringgärdar möjligheterna till prioriteringar för kommun och landsting. För landstinget har lagen om offentligt val varit en starkt hämmande lag för landstinget att prioritera. Vi borde kanske i stället för att slå på budbäraren ifrågasätta om det är viktigare för oss medborgare i glesbygd att kunna välja vårdgivare än att vi garanteras en vård på samma villkor oavsett var vi bor.

 

Med andra ord, kritisera den som faktiskt ställt landstinget inför denna svåra uppgift i stället för att skjuta budbäraren. 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.